O-STA

Predstavitveno srečanje NLB in skupnega nadzornega tima ECB in BS

Predstavitveno srečanje NLB in skupnega nadzornega tima ECB in BS

11. december 2014

Včeraj, 10. decembra se je zaključilo dvodnevno predstavitveno srečanje NLB in skupnega nadzornega tima Evropske centralne banke ter Banke Slovenije, zadolženega za nadzor NLB.


Evropska centralna banka je, kot je znano, 4. novembra letos v okviru enotnega evropskega mehanizma prevzela nadzor nas slovenskimi sistemskimi bankami, med njimi tudi NLB.

Namen tega prvega delovnega srečanja nadzorne skupine Evropske centralne banke ter Banke Slovenije z NLB je bilo medsebojno spoznavanje ter celovita predstavitev poslovanja banke. Predstavniki nadzora so podrobneje spoznali strategijo NLB Skupine, korporativno upravljanje in upravljanje s tveganji, pa tudi tržni in finančni položaj banke, kar vključuje področja likvidnosti, kapitalske ustreznosti, notranjega nadzora in skladnosti poslovanja. Posebej so se posvetili načrtu prestrukturiranja NLB.

Na podlagi koristne in vsebinske izmenjave informacij o poslovanju banke uprava NLB ocenjuje, da bo Kapitalski plan, ki ga je banka ECB oddala v predpisanem roku po objavi rezultatov celovite ocene v prvi polovici novembra, s strani regulatorja sprejet brez zadržkov, postopek pa s tem zaključen. Naj spomnimo, da ta kapitalski plan navaja, da je NLB potencialni primanjkljaj kapitala v višini 34 mio EUR, kot je bil ocenjen v okviru potencialno neugodnega scenarija stresnih testov oziroma celovite ocene, že v letu 2014 pokrila sama z velikim izboljšanjem strukturne dobičkonosnosti. Izboljšanje dobičkonosnosti je bilo rezultat programa preobrazbe, ki ga je vodstvo banke zastavilo v prvi polovici 2013 ter ga sistematično izvaja že drugo leto z odličnimi rezultati na področju optimizacije stroškov ter izboljšanja prihodkov.

NLB Korporativno komuniciranje

Vsa sporočila za javnost