O-STA

Kako zavarovati sebe in svoje otroke na internetu

Housing Co. d.o.o., podjetje z dolgoletno izobraževalno tradicijo, je predstavilo paket edinstvenih izobraževalnih programov namenjenih domačim uporabnikom osebnih računalnikov - "Zavarujete svoje otroke pred nezaželenimi vsebinami na internetu I. in II." ter "Varnost na internetu I. in II."

Varnost komuniciranja in dela na internetu postaja vse večji problem. Nova oblika komunikacije igra vedno večjo vlogo v našem zasebnem življenju. Preko interneta se zabavamo, iščemo informacije, poslujemo z banko itd. Ker čas, ki ga prebijemo na tem mediju, sorazmerno narašča, smo tudi dalj časa izpostavljeni nevarnostim, ki jih le-ta prinaša.

Pri zasebni rabi interneta največje nevarnosti pretijo našim otrokom, kajti ravno oni predstavljajo skupino, ki zaradi radovednosti in neprevidnosti dostikrat dobesedno sili v težave. Otroci so danes izpostavljeni številnim nevarnostim za računalnikom: informacijam o pornografiji, pedofiliji, nasilju, drogah, fašizmu in drugim ekstremizmom, izdelavi smrtonosnih orožij in podobno.

Strokovni tim Housinga je ob snovanju rešitve problema spoznal, da je količina teh vsebin resnično zaskrbljujoča, saj v skupnem prometu informacij na internetu večinski delež predstavljajo zgoraj naveden sporne vsebine. Zato je podjetje Housing razvilo nove izobraževalne programe, namenjene staršem. Kako lahko zaščitimo svojega otroka pred vsemi nevarnostmi, ki nanj prežijo na internetu in katere sploh so te nevarnosti? "Razmere med uporabniki kažejo, da otroci v glavnem bolje poznajo nove tehnologije kot njihovi starši. Večina staršev ne zna namestiti filtra, ki otroku prepreči dostop do nezaželenih vsebin. Mnogi nikdar niso sodelovali v t.i. "chatu", ki je primerno okolje za komuniciranje z zakrito identiteto. Otrok vam lahko razlaga, da je v "chat room-u" govoril z Jankom in da je našel novega prijatelja. Vendar ni enostavno ugotoviti, kdo "Janko" v resnici je in kakšni so njegovi resnični nameni. Poznamo alarmantne primere zlorab otrok in mladostnikov iz tujine. Le vprašanje časa je, kdaj se bo nekaj podobnega zgodilo tudi pri nas, če ne bomo pravočaasno ukrepali. Seveda je vloga izobraževalnih inštitucij le del potrebnih aktivnosti, ki pa morajo teči vzporedno z drugimi sredstvi in metodami preprečevanja zlorab in zlonamernih delovanj, ki so zakonsko nedovoljena," pravi Gregor Jemec, direktor Housinga.

Novi programi podjetja Housing Co. bodo poleg preventivnih ukrepov starše seznanili tudi z nadzornimi funkcijami, ki jih računalnik omogoča - na katere spletne strani in kdaj se je dostopalo iz domačega računalnika, kdo je hotel pristopiti do vašega otroka in s kakšnimi nameni.

"Ker znanja o varnem delu z računalnikom med domačimi uporabniki ni, smo spekter programov razširili in dodali programa Varnost na internetu I. in II. Po naših ugotovitvah je 9 domačih računalnikov od 10-ih popolnoma odprtih in lahko do njih dostopamo, ko so vključeni v internet. Ne želimo samo, da starši zavarujejo svoje otroke; tudi sami morajo biti na varni internetu. Resda odrasla oseba sama presoja, do katerih vsebin bo dostopala, vendar dostikrat nima možnosti onemogočiti dostopa do pomembnih informacij na svojem računalniku tretjim osebam. Na tečajih Varnost na internetu I. in II. bomo domačim uporabnikom najprej pokazali, katere nevarnosti in v kakšnih oblikah jim pretijo, zatem pa, kako zavarovati svoj računalnik in pomembne informacije na njem - med drugim tudi finančne. Pridobili bodo znanje o zaščiti pred virusi, "prisluškovanju", navadili se bodo namestiti osebni požarni zid in podobno. Mnogo domačih uporabnikov niti ne ve, kaj je to osebni požarni zid," pravi Primož Kaluža, ki vodi razvoj novih programov v Housingu.

Programi, ki poleg novih vsebin prinašajo tudi sodobno obliko dela (tečajniki pridobljeno znanje preizkusijo tudi v praksi za računalniki), bodo vsem staršem in ostalim, ki v vsakdanjiku uporabljajo računalnik, na voljo v začetku marca.