O-STA

Slovenska filharmonija v novo leto s svojevrstnim glasbenim dogodkom - 1. Filharmonični festival baročne glasbe

Spoštovani,

vljudno Vas vabimo na novinarsko konferenco, na kateri bomo podrobneje predstavili

  1. Filharmonični festival baročne glasbe.

Novinarska konferenca bo v

torek , 6. januarja 2015, ob 13.30 uri

v Dvorani Slavka Osterca v Slovenski filharmoniji.

Oboist, dolgoletni član Orkestra Slovenske filharmonije, Matej Šarc, ki se bo tokrat prvič predstavil tudi kot dirigent, je kot umetniški vodja festivala izbral glasbo treh najimenitnejših baročnih skladateljev: Georga Friedricha Händla, Johanna Sebastiana Bacha in Georga Philippa Telemanna ter vsakemu izmed njih namenil po en koncertni večer.

Na prvem koncertu s tematskim naslovom Nezvesta, ki bo 9. januarja 2015 ob 19. 30, boste med drugim lahko slišali izbor arij iz Händlovih oper Alcina in Ariodante v izvedbi odlične slovenske mezzosopranistke Barbare Kozelj in Orkestra Slovenske filharmonije.

Sledil bo večer glasbe Johanna Sebastiana Bacha s tematskim naslovom Poročena. Koncert bo 16. januarja 2015 ob 19.30. Na njem bo ameriška sopranistka Sally Sanford skupaj s člani Ansambla Slovenske filharmonije izvedla dve poročni kantati: Umaknite se, otožne sence, BWV 202 in O, prelepi dan, zaželeni trenutek, BWV 210. Inštrumentalni del koncerta bosta sestavljala Bachova Brandenburški koncert št. 5 v D-duru, BWV 1050 in Suita v h-molu, BWV 1067.

Na zadnjem koncertu z naslovom Čudaška, ki bo 30. januarja 2015 ob 19.30, bomo lahko prisluhnili ekstravagantnemu zvočnemu slikanju neobičajnih prizorov vreščanja vran, žabjega reganja, bolečin putike in drugih bizarnosti izpod peresa Georga Philippa Telemanna. Ob orkestrskih suitah Alster, Bizarna in Uverturi, združeni s tragikomično suito bo violinist Janez Podlesek izvedel Telemannov Koncert za violino v A-duru - "Žabe", Matej Šarc pa Koncert za oboo v D-duru.

Vsi trije koncerti bodo v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

*************************************************************************

Po predstavitvi festivala bomo nekaj besed namenili še knjigi z naslovom Lovro Matačić v Sloveniji avtorja Marka Koširja. Knjiga je pred kratkim izšla v zbirki Veliki dirigenti, njeno izdajo pa je omogočila prav Slovenska filharmonija.

Umetniška pot maestra Matačića je tesno povezana s Slovenijo in Ljubljano. Pri nas je dirigiral svoj prvi in svoj predzadnji simfonični koncert. Z Orkestrom Slovenske filharmonije je nastopil 42-krat, od tega 29-krat v Ljubljani in 13-krat na gostovanjih po Evropi. Knjiga med drugim podrobneje opisuje tudi njegovo delovanje v pomembnih evropskih glasbenih centrih (Berlin, Dunaj, Milano). Dodano je poglavje o maestrovi diskografiji, knjigo pa zaključi koledar njegovih nastopov v Ljubljani in drugje s slovenskimi ansambli in umetniki. Knjiga bo prisotnim na novinarski konferenci tudi na voljo.

Na novinarski konferenci bodo spregovorili Damjan Damjanovič, direktor Slovenske filharmonije, Matej Šarc, umetniški vodja 1. Filharmoničnega festivala baročne glasbe in Marko Košir, avtor knjige Lovro Matačič v Sloveniji.

Vljudno vabljeni tudi na neformalni klepet v naši družbi po koncu novinarske konference.

Slovenska filharmonija

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T +386 1 24 10 800

www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Prodaja vstopnic: blagajna Slovenske filharmonije (T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si)