O-STA

Mestna hranilnica ljubljanska - 110 let

Napoved razstave v NLB Galeriji Avla, Trg republike 2, Ljubljana.

Razstava je odprta od 4. februarja do 8. maja 2015.

Vsak delavnik od 8. do 18. ure.

Vstop prost, vljudno vabljeni.

Razstava nas popelje v čas pred 110. leti, v katerem je nastala secesijska stavba Mestne hranilnice ljubljanske in nas pospremi skozi njeno zgodovino. Predstavi nam ljudi, ki so bili zaslužni za postavitev ene najlepših tedanjih ljubljanskih stavb ter banko, ki je delovala v njej.

Več o razstavi si lahko preberete na www.nlb.si/galerija.

Tatjana Adamič iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je postavitev razstave pospremila z besedami: "Mestna hranilnica ljubljanska je bila zgrajena leta 1904 po načrtu sarajevskega arhitekta Josipa Vancaša. Načrte za novo poslopje hranilnice je vodstvo pridobilo z javnim natečajem, katerega pobudnik je bil ljubljanski župan Ivan Hribar. Leta 1902 je bil razpisan v dunajskih, praških in

zagrebških strokovnih časopisih. Mestna hranilnica ljubljanska je eno zgodnejših Vancaševih del na prehodu v secesijo. Secesijske prvine se še vedno mešajo s poznohistoricističnimi, kot so na primer dekorativna preobloženost fasade, pretirana členitev fasadnih površin in posamezni dekorativni motivi. Sorazmerno dolga fasada je simetrično razdeljena na tri vertikalne pasove z osrednjim rizalitom. Ta se na vrhu zaključuje s čelom, nad katerim je grb mesta Ljubljane, osrednji del pa krasita alegorična kipa, ki poosebljata trgovino ter obrt in industrijo. Fasadni okras poznohistoricističnih in secesijskih motivov prekriva tako rekoč celotno fasadno površino v smislu "horror vacui". Stekleni nadstrešek v obliki razprtih cvetnih listov z izveskom je nastal pod vplivom francosko-belgijske različice art nouveauja. V notranjosti je arhitekt namenil posebno pozornost oblikovanju vhodne veže, stopnišča in poslovalnice za stranke s štukaturnim okrasjem, stropno in stensko poslikavo in jedkanimi stekli."

Razstava je v počastitev 110. obletnice Mestne hranilnice ljubljanske nastala v sodelovanju med Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne enote Ljubljana in NLB.

Vabljeni na ogled.

NLB Korporativno komuniciranje