O-STA

Dnevi industrijske robotike, www.dnevirobotike.si

www.dnevirobotike.si

Roboti so iz leta v leto bolj razviti, zato jih lahko uporabimo za čedalje bolj zahtevne naloge. Danes, 30. marca 2015, se na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani začenjajo Dnevi industrijske robotike 2015 - DIR 2015, ki bodo potekali do petka, 3. aprila 2015, odvijajo pa se že deveto leto zapored.

DIR 2015 organizirajo študentje kot sodelovanje med robotskimi proizvajalci in slovenskimi študenti na UL in širše. Danes, 30. marca, bodo na sporedu različna predavanja strokovnjakov s področja robotike. Glavno predavanje bo podal direktor inštituta Jožef Stefan dr. Jadran Lenarčič, stanje robotike bosta predstavila vodilna izdelovalca robotov, podjetji Yaskawa in ABB, podjetje OneDrone pa nam bo predstavilo kvadrokopterje.

Od torka, 31. marca, do četrtka, 2. aprila, bodo prijavljeni lahko sodelovali, drugi obiskovalci pa si ogledali osem izvirnih in atraktivnih aplikacij, ki so plod študentske domišljije in znanja. Vsaka vas bo animirala po svoje, okrepčilo s kavo vam bodo postregli kar robotski natakarji (Epson), dvoročni robot Yaskawa SDA 10 vam bo pripravil okusen robotski koktajl. Lego kocke boste sestavljali v družbi dveh robotov (Fanuc in ABB), konkurirala pa jim bosta robota (Yaskawa), ki se bosta preizkusila v spajkanju. Vsi udeleženci prijavljeni na aplikacijo Stäubli - sprejanje majic, bodo lahko odnesli domov majico s svojo fotografijo. Obiskovalca bomo najprej fotografirali, sliko računalniško prilagodili, na koncu pa bo robot Stäubli s pomočjo zračnega curka prenesel fotografijo na majico. V okviru dogodka bomo izrezovali 3D modele, kjer bo robot z žarilno nitko iz stiropora izrezal 3D model, načrtan v CAD programu. S 3D očali Oculus Rift se boste lahko podali v virtualno resničnost, na aplikaciji vodenje robota na daljavo, pa boste lahko tekmovali v premagovanju poligona. Za vodenje boste uporabili robot Omego, s katerim boste upravljali mobilno platformo Kuko Youbot.

Zadnji dan, v petek, 3. aprila, se bomo odpravili na strokovno ekskurzijo v podjetji BSH in Odelo, kjer si bomo ogledali uporabo robotov v praksi. Pred samim dogodkom bo potekalo tudi tekmovanje Robotchallenge, kjer bodo udeleženci načrtovali robotske celice v okolju RobotStudio. Predhodno znanje ni obvezno, najboljše rešitve pa bodo tudi nagrajene.

Ogled aplikacij za obiskovalce je mogoč v popoldanskem času, brez najave.