O-STA

Simpozij o Vebrovih doktorandih

Spoštovani,

Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vabi na simpozij O življenju in delu doktorandov Franceta Vebra, ki bo potekal v soboto, 18. aprila 2015, v Modri sobi na Filozofski fakulteti (V. nadstropje), dopoldne od 10.00 do 13.30 ure in popoldne od 15.00 do 18.00 ure.

K pripravi simpozija je oddelek spodbudil izid knjige dr. Alojza Cindriča Od imatrikulacije do promocije, s podnaslovom "Doktorandi profesorja Franceta Vebra na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v luči arhivskega gradiva 1919-1945", ki je izšla pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete UL kot prvi zvezek nove zbirke Historia Facultatis. Na simpoziju bo omenjeno knjigo na kratko predstavil njen avtor. Udeleženci/poslušalci simpozija bodo knjigo lahko kupili s popustom.

Glavni razlog za simpozijsko obravnavo 23 doktorandov prof. dr. Franceta Vebra, ki je bil v času 1920-1945 ustanovitelj in prvi profesor Oddelka za filozofijo na Univerzi v Ljubljani, pa je v tem, da nekoliko bolj spoznamo filozofsko in širše ustvarjalno delo te generacije naših predhodnikov ter s tem poskušamo zapolniti precejšnjo vrzel v našem filozofsko-zgodovinskem spominu. Obenem pa bodo na simpoziju osvetlili téme iz njihovih disertacij in drugih del, ki so zanimive in aktualne tudi za sodobno filozofijo. Prispevke 19 sodelujočih referentov in referentk na simpoziju nameravajo pozneje tudi objaviti v posebnem zborniku.