O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Velenje in Šaleška dolina v znamenju 70. obletnice konca 2. svetovne vojne

Velenje, 7. maj 2015 - V teh dneh na različnih lokacijah v Velenju in Šoštanju potekajo številne prireditve, posvečene 70. obletnici konca 2. svetovne vojne.

Vsa gospodinjstva v mestni občini Velenje so že v ponedeljek v nabiralnike prejela brošuro s programom spominskih dogodkov, ki se bodo odvijali vse do konca maja.

Podroben program prireditev, ki jih organiziramo Mestna občina Velenje, Občina Šoštanj, Muzej Velenje, Festival Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Ustanova Velenjska knjižna fundacija, Galerija Velenje, ZKD Šaleške doline, Društvo šaleških likovnikov, KUD Koncentrat, Območno združenje borcev za vrednote NOB Velenje, Krajevna organizacija ZZB NOB Velenje - Levi breg, Šaleško muzejsko in zgodovinsko društvo in Krajevna skupnost Topolšica je objavljen tudi na spletni strani Mestne občine Velenje www.velenje.si.

Jutri, 8. maja, na predvečer dneva zmage, bo v parku pri Velenjskem gradu prireditev Z ognjem do dneva zmage. Kresovanje s koncertom skupine Rock Partyzani se bo začelo ob 20. uri.

V soboto, 10. maja, bo na Cankarjevi ulici v Velenju med 8. in 12. uro tudi tokratni bolšji sejem minil v znamenju praznovanja obletnice konca druge svetovne vojne. Obiskovalci sejma si bodo lahko ogledali tudi priložnostno razstavo Ohranjeni spomini.

V soboto dopoldan bo na Titovem trgu potekal tudi že 20. Cvetlični sejem. Na sejmu si boste lahko med drugim ogledali tudi glineno inštalacijo Društva šaleških likovnikov "Pozdrav svobodi", ob 11. uri pa bo na Titovem trgu nastopil Oktet9 s programom, ki so ga naslovili "Svoboda!?".

Osrednja slovesnost ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne in prazniku Krajevne skupnosti Topolšica bo v soboto, 9. maja, ob 18. uri v Topolšici. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. V okviru slovesnosti bomo odprli tudi prenovljeno spominsko sobo Muzeja Velenje, posvečeno podpisu delne nemške kapitulacije. Na slovesnosti bodo nastopili Pihalni orkester Zarja Šoštanj, Mešani pevski zbor Svoboda Šoštanj, Moški pevski zbor Ravne, harmonikarski orkester Goličnik in Ansambel Stil.

Goste na slovesnosti bosta nagovorila tudi župan Občine Šoštanj Darko Menih ter župan Mestne občine Velenje in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Velenje Bojan Kontič.

Prijazno vabljeni na kresovanje in osrednjo slovesnost!

Vabimo pa vas seveda tudi na pogovore, predavanja, strokovna vodenja, ogled razstav, prostorskih instalacij in filmskih predstav, ki se bodo odvijali v okviru prireditev ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne.