O-STA

Dan Evrope: 65 let miroljubnega sodelovanja

Jutri, 9. maja, se po vsej Evropi praznuje dan Evrope. Letos praznujemo 70. obletnico konca druge svetovne vojne in 65. obletnico Schumanove deklaracije. Komisijo na številnih dogodkih na evropski in nacionalni ravni, namenjenih obeleženju teh pomembnih obletnic, zastopajo komisarji in njihovo osebje. Slovenska komisarka Violeta Bulc se bo tako danes popoldne udeležila dialoga z državljani, kjer se bo z udeleženci iz Slovenije in tujine pogovarjala o aktualnih evropskih temah, zvečer pa bo sodelovala na uradni državni proslavi ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne (več informacij na povezavi zgoraj).

Komisija bo za dan Evrope odprla svoja vrata na sedežu v Bruslju, kjer bodo različni generalni direktorati predstavljali prednostna področja delovanja Komisije. Ostale prireditve ob dnevu Evrope vključujejo dneve odprtih vrat na predstavništvih EU v državah članicah, dialoge z državljani in kulturne dogodke, kot so koncerti, plesne predstave, kulinarične tržnice, poulične predstave in filmski festivali.

Robert Schuman (francoski zunanji minister) je 9. maja 1950 na podlagi ideje, ki se je porodila Jeanu Monnetu, predlagal ustanovitev Evropske skupnosti za premog in jeklo (ESPJ). Proizvodnja premoga in jekla v državah, ki so se nekoč vojskovale med sabo, naj bi prešla pod skupno oblast, t. i. "visoko oblast". Ne samo v praksi, tudi na simbolični ravni sta surovini, ki sta se uporabljali v vojne namene, postali sredstvo za spravo in mir.

Celotno sporočilo: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4948_sl.htm

Kdo je Robert Schuman: http://europa.eu/about-eu/eu-history/founding-fathers/index_sl.htm#box_9

Kdo je Jean Monnet: http://europa.eu/about-eu/eu-history/founding-fathers/index_sl.htm#box_8

Program ob Tednu Evrope: http://ec.europa.eu/slovenia/news/2015/teden-evrope_sl.htm