O-STA

Razstava v UKM ob evropskem letu za razvoj

Maribor, 13. maj 2015 - Informacijska točka Europe Direct Maribor, ki deluje v okviru Zavoda PIP, bo v ponedeljek 18. maja 2015 ob 10.00 v prostorih Univerzitetne knjižnice Maribor otvorila razstavo v počastitev evropskega leta za razvoj. Razstava bo na ogled na voljo do konca meseca, natančneje 29. maja 2015.

Leto 2015, ki je bilo razglašeno za Evropsko leto za razvoj poteka pod sloganom "Naš svet, naše dostojanstvo, naša prihodnost". To je prvo evropsko leto posvečeno zunanjim ukrepom Evropske unije in je izjemna priložnost za Evropsko unijo ter države članice, da predstavijo svoja prizadevanja pri odpravljanju revščine po svetu. Le maloštevilni vedo, da je Evropska unija največja darovalka uradne razvojne pomoči v svetu in da z ukrepi pomaga približno 150 državam. Je pa leto 2015 tudi prelomno leto, ko bo EU prevetrila svoja prizadevanja za doseganje razvojnih ciljev tisočletja in zastavila nove usmeritve.

Zato je tokratna razstava, ki jo pripravlja Informacijska točka Europe Direct Maribor, namenjena seznanjanju obiskovalcev o mednarodnem razvojnem sodelovanju Evropske unije in njenih držav članic ter predstavitvi prispevka EU k uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja. V sklopu razstave so predstavljena tudi mnenja vidnejših predstavnikov na nacionalni in EU ravni.

Nataša Goršek Mencin (vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji): Cilj tega leta je ozaveščanje državljanov Evropske unije o razvojnem sodelovanju in poudarjanje rezultatov, ki jih je Evropska unija skupaj s članicami na tem področju dosegla v svetu. Izboljšati moramo ozaveščenost o rezultatih razvojnega sodelovanja, ki ga izvajamo, tako za prejemnike pomoči, kot tudi za državljane EU. To je enkratna priložnost, da postavimo razvoj v središče svetovne pozornosti. Upam, da se nam bodo ljudje pridružili in se aktivno vključili v evropsko leto.

Mag. Tanja Fajon (evropska poslanka): "Evropsko leto za razvoj 2015 ima simboličen in hkrati praktičen pomen. Poudarja, da želimo v letu 2015 še bolj zavzeto prispevati k izboljšanju življenja in dostojanstva za vse, preprečiti izkoriščanje otrok in omogočiti izobrazbo s pomočjo številnih EU programov. Privilegij je, da lahko pomagamo drugim!"

Mag. Nataša Adlešič Barba (nacionalna koordinatorica za Evropsko leto za razvoj 2015, Ministrstvo za zunanje zadeve RS): "Slovenija tako kot ostale države EU z mednarodnim razvojnim sodelovanjem prispeva k družbenemu, gospodarskemu in okoljskemu napredku držav v razvoju. V 10 letih mednarodnega razvojnega sodelovanja je Slovenija omogočila boljše življenje prebivalcem preko 80 držav v razvoju. "