O-STA

Danes se začenja Evropski teden mobilnosti

IZBIRAJ. SPREMINJAJ. ZDRUŽUJ. Tri besede letošnjega slogana Evropskega tedna mobilnosti nas opominjajo, da pred svojimi potmi razmislimo o vseh možnostih. Namesto da podležemo navadi in sedemo v avto, vedno izberemo, prilagodimo ali združimo tiste vrste prevoza, ki so za naše potovanje optimalne.

Cilj kampanje Evropskega tedna mobilnosti je spodbujanje evropskih mestnih administracij, da začnejo s spodbujanjem trajnostnih ukrepov na področju aktivne mobilnosti ter da spodbudijo prebivalce, da začnejo razmišljati o novih možnostih potovanj, ki predstavljajo alternativo vožnjam z osebnim vozilom. Evropski teden mobilnosti je odlična priložnost predstavljanja trajnostnih načinov potovanj kakor tudi izzivov s katerimi se mesta soočajo na področju spreminjanja vedenjskih vzorcev vseh prebivalcev. Pripomore k ustvarjanju napredka pri vzpostavljanju novih trajnostnih strategij za Evropo. Evropski teden mobilnosti že od leta 2002 vpliva na vprašanja mobilnosti in mestnega urbanega prevoza, kakor tudi na izboljšanje zdravja in kakovosti življenja v mestih. Kampanja prebivalcem daje možnosti, da sami raziščejo kakšna je dejanska vloga mestnih ulic in da najdejo konkretne rešitve, s katerimi bo možno odpraviti oziroma omejiti glavne mestne težave, kot so onesnaženost zraka, ipd. Lokalne mestne oblasti omenjeni teden izkoristijo, da preizkusijo nove trajnostne ukrepe na področju mobilnosti in da prejmejo koristne povratne informacije s strani prebivalcev. Ključnega pomena je, da se tednu pridružijo tudi lokalne interesne skupine, da poizkusijo skupaj najti nove inovativne rešitve kako zajeziti uporabo osebnih vozil, kako zmanjšati emisije toplogrednih plinov in prašnih delcev ter da preizkusijo nove tehnologije in načrtovalske ukrepe. (Vir: http://czr.si)

Mestna občina Maribor bo letos že 15. leto zapored sodelovala v mednarodni akciji Evropski teden mobilnosti (ETM).

Evropski teden mobilnosti v Mariboru bodo zaznamovale tudi aktivnosti Informacijske točke Europe Direct Maribor, ki bo v času med 16.-22. septembrom obiskovalce stojnice informirala o politikah in ukrepih Evropske unije na področju trajnostne mobilnosti ter prizadevanjih za višjo kakovost življenja v urbanih okoljih. Hkrati bo obiskovalce spodbujala k temu, da izrazijo svoja mnenja, pobude in podajo svoje rešitve za ukrepanje na področju trajnostne mobilnosti na lokalnem in evropskem nivoju ter tako sooblikujejo lokalno okolje in Evropo prihodnosti. Mimoidoči se bodo lahko 16. septembra (v primeru slabega vremena pa 17. septembra) preizkusili v znanju o EU in zavrteli kolo sreče ter si s pravilnim odgovorom prislužili praktično nagrado.

(Trg Leona Štuklja, 16., 17. in 18. september, med 9.00 in 14.00 uro in Glavni trg, 21. in 22. september, med 9.00 in 14.00 uro)

Evropska spletna stran: http://www.mobilityweek.eu

Nacionalna spletna stran: http://www.tedenmobilnosti.si/2015

Mariborska spletna stran: http://okolje.maribor.si:81/.../ok.../evropski-teden-mobilnosti

p.s. Ste že slišali in videli?

Del ceste v Mariboru, ki leži med Glavnim in Vodnikovim trgom (Strossmayerjevo ulico), je bil nekakšna prva mariborska promenada. Že od srednjega veka naprej se je tam odvijalo živahno trgovanje in izdelovalo najrazličnejše izdelke domačih mojstrov. Evropski teden mobilnosti, med 16. in 22. septembrom, bodo v Mariboru od 23.8. zaznamovali tudi z uvedbo enosmernega prometa na tej cesti in od 6.9 z delnim zaprtjem za promet, ko bodo meščani in obiskovalci mesta imeli priložnost doživeti njeno tradicionalno trgovsko in družabno funkcionalnost.

(Vir: http://koroskacesta.si)