O-STA

PwC bo nadzoroval glasovanje na Evroviziji

· PwC bo skrbel za gladek potek glasovanja na Evroviziji
· Razvili lasten sistem za nadzor nad evrovizijskim glasovanjem
· V primeru tehnične okvare pri telefonskem glasovanju bo štela zgolj odločitev žirije

Pozdravljen Dunaj! Dobrodošla Evropa: tretji teden v maju bodo oboževalci glasbe z vsega sveta usmerili svojo pozornost proti Dunaju, ki bo ob izbiranju zmagovalca 60. Evrovizije obdan z vznemirjenjem. Skupno bodo na sporedu tri oddaje, izid pa bo razkrit 23. maja. Da bi vse potekalo pošteno in po pravilih, vse do same razglasitve zmagovalca, se Evropska radiodifuzna zveza (European Broadcasting Union - EBU) zanaša na PwC kot na neodvisnega spremljevalca glasovalnega procesa. PwC je zadolžen za varovanje evrovizijske znamke skupaj z njenimi mednarodnimi vrednotami, tako da zagotovi strokoven in zaupanja vreden pristop do glasovanja.

"Resnično zvest letošnjemu motu, ki se glasi 'povezovanje', bo PwC podpiral EBU pri ohranjanju poštenega in usklajenega prizorišča za tekmovanje vseh sodelujočih držav. V času priprav bomo testirali vse v zvezi s sistemi tekmovanja in štetja glasov - kar bo seveda potekalo v strogi zaupnosti," je pojasnil Stephan Teiwes, višji vodja projektov pri PwC v Švici in strokovnjak za tehnična tveganja v zvezi s televizijo in mediji.

Čisto navdušenje: 60 let Evrovizije, 40 sodelujočih, 3 oddaje

Žirije glasujejo večer pred vsako oddajo v času 2. generalke. Rezultati glasovanja ostanejo zaupni. Telefonsko glasovanje poteka na večer posamezne oddaje. Skupni rezultati telefonskega glasovanja in glasov žirije se združijo v razmerju 50:50, kakršnekoli težave pa se razrešujejo v skladu z evrovizijskimi pravili. Vse to se odvije v le nekaj minutah.

Skupni rezultati sodelujočih držav se zberejo v podatkovnem centru družbe digame mobile GmbH iz Kölna. PwC bo zastopan tudi tukaj, kjer bo skrbel, da se bodo upoštevala pravila EBU. Medtem pa mora biti celotna ekipa - ki jo sestavljajo predstavniki EBU-ja, digame mobila in PwC-ja - pripravljena na vse zagate oz. tehnične okvare. V primeru da glasov gledalcev v eni izmed držav ne bo možno obdelati, bodo šteli le glasovi žirije.

Teiwes sam bo prisoten na velikem finalu v ločeni in izolirani nadzorni sobi, ki jo bo zagotovil digame mobile in jo bo varovalo varnostno osebje. Tekmovanje bo spremljal na zaslonu in preverjal rezultate, ki bodo prihajali.

"Glasovanje predstavlja velik del formata evrovizijske oddaje. Proces glasovanja in tehnični sistemi, ki se uporabijo, so zelo moderni, kompleksni in unikati v svetu. EBU, digame mobile in PwC bodo tesno sodelovali, da bi zavarovali rezultate," je razložil Teiwes.

PwC je skupaj z EBU razvil nadzorni sistem za evrovizijsko glasovanje, ki se razvije vsako leto na podlagi novega položaja in prevladujočih okoliščin. PwC testira glasovalni sistem predvsem pred oddajami, da bi zagotovil, da je sistem pravilno konfiguriran za vsako oddajo in da so rezultati glasovanja pravilno izračunani v skladu s pravili Evrovizije. PwC prav tako preverja žirije, da zagotovi, da se le-te držijo pravil izbora, ki veljajo za člane žirije. Razlog je v tem, ker morajo biti člani žirije iz glasbene industrije, znani in neodvisni, skupina žirantov pa mora predstavljati ustrezno raznolik razpon ljudi.

"Evrovizija se hrani z napetostjo, ki jo ustvarja," je pripomnil Teiwes. "Škandalozno bi bilo, če bi bili rezultati glasovanja znani vnaprej. Tukaj sta na kocki ugled in pomen šova, kar je pomembno za čisto vse, od gledalcev do sponzorjev."

Poleg uradnega položaja, ki ga ima, je Teiwes tudi pravi poznavalec, ko gre za glasbeno sceno, in pričakuje napeto ter pošteno tekmovanje: "Seveda sem tam na prizorišču in, kot vsako leto, se veselim te priložnosti, da sem v središču dogajanja. Najpomembnejši zame pa so gledalci, saj so oni tisti, ki si zaslužijo točne in zanesljive rezultate. Konec koncev so oni tisti, ki s svojo udeležbo in evforije določijo, kdo bo okronan s prestižno evropsko glasbeno nagrado."

Za več informacij o glasovalnem procesu in spremljanju le tega obiščite:

http://www.eurovision.tv/page/vienna-2015/about/voting

# # #

O PwC

PwC pomaga organizacijam in posameznikom ustvariti vrednost, ki jo iščejo. Smo mreža podjetij v 157 državah z več kot 195.000 zaposlenimi, ki so predani zagotavljanju kakovostnih storitev s področja revizije, davkov in svetovanja. Zaupajte nam, kaj je za vas pomembno, za več informacij pa nas obiščite na www.pwc.com.

PwC se nanaša na mrežo PwC in/ali eno ali več podjetij, ki jo sestavljajo, vsako od teh pa je ločena pravna oseba. Več podrobnosti si oglejte na www.pwc.com/structure.

© 2015 PricewaterhouseCoopers. Vse pravice pridržane.