O-STA

Prostor za asociacije, razstava v Dvorcu Novo Celje

Zavod za kulturo, šport in turizem je v Dvorec Novo Celje postavil novo razstavo z naslovom Prostor za asociacije. Včerajšnjemu odprtju se je odzvalo več kot 100 obiskovalcev od blizu in daleč. Dela umetnikov: kiparke Metke Kavčič ter slikarjev Bogdana Čobala in Lajčija Pandurja, umeščena v zapuščene prostore nekdaj imenitnega baročnega dvorca, pripovedujejo novo zgodbo starega gradu. Dihajo skupaj - kljub različnosti sporočil se likovna dela ujemajo v novo celoto in tvorijo sožitje z vsem, kar sta dvorec in njegovi prebivalci doživljali skozi svojo 250-letno zgodovino.

Metka Kavčič je sanjala o "prostoru, kjer začutimo prelivanje časov" in ko so vsi trije umetniki vstopili v grad, so ta prostor v resnici doživeli. Kustosinja razstave je bila mag. Alenka Domjan; v nagovoru je predstavila delo Ludvika Pandurja, ki se "zdi, da se zgošča v širni barvi planjavi. Da ni nikoli končano, temveč vedno znova začeto" in Bogdana Čobala, o katerega več desetletij trajajoči umetniški poti je sicer pisal umetnostni zgodovinar in kritik Matjaž Brulc; medtem ko je o subtilnem kiparstvu Metke Kavčič spregovorila umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar.

Dogodek je pospremil krajši glasbeni program v izvedbi Simone Kropec in Uroša Planinca.

Razstava bo odprta vse do 30. avgusta ob sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure, sicer pa po predhodni najavi na telefonsko številko 041 338 519 (Eva Medvešček).

Več informacij: Lidija Koceli, vodja programa kultura, tel. 03 712 12 82, E-pošta zkst.program@siol.net,

in na: http://www.zkst-zalec.si/sl-si/objave/1323/prostor-za-asociacije-razstava-v-dvorcu-novo-celje.

Avtor fotografij: Tone Tavčer