O-STA

Dogajanje v Žalcu ob slovenskem kulturnem prazniku

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije

V Žalcu obeležujemo slovenski kulturni praznik z osrednjo proslavo, ki bo v torek, 6. februarja 2024, ob 19. uri v Domu II. slovenskega tabora Žalec.

Na prireditvi bodo podeljena Savinova odličja za ustvarjalnost na kulturnem področju za leto 2023. Slavnostna govornica bo Manica Janežič Ambrožič, novinarka in televizijska voditeljica RTV Slovenija.

V kulturnem programu bodo nastopili: duet Hostnik pa Krečič (kantavtor, pripovedovalec, pesnik in vizualni umetnik Tomaž Hostnik ter violinist in skladatelj Matija Krečič), Komorni dekliški pevski zbor I. osnovne šole Žalec (zborovodkinja Samanta Kunšt) in Lučka Robič (plesalka in plesna pedagoginja).

Program bosta povezovala Nastija Močnik in Vid Palčnik.

***

Na dan slovenskega kulturnega praznika, v četrtek, 8. februarja 2024, med 14. in 18. uro pa Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi k brezplačnemu ogledu muzejskih zbirk v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu (Cesta žalskega tabora 2) ter Savinovi hiši (Šlandrov trg 25, Žalec).

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije v Žalcu se nahaja v obnovljeni sušilnici hmelja in nudi zanimivo muzejsko izkušnjo, ki vas obogati z vedenjem o hmelju, hmeljarstvu ter pivovarstvu.

V Savinovi hiši si lahko ogledate spominsko sobo generala in skladatelja Friderika Širce - Rista Savina, Galerijo savinjskih likovnih umetnikov in Salon Jelice Žuža. Ob 17. uri pa vabljeni na brezplačen voden ogled razstave Zorana Didka v Savinovem likovnem salonu Žalec z mag. Alenko Domjan.

***