O-STA

Žirija za izbor večernice 2002 pričela z delom

Konec aprila je potekel rok razpisa za večernico, nagrado za najboljše slovensko mladinsko literarno delo v letu 2002, ki jo letos časnik Večer organizira že sedmo leto zapored. Žirija za izbor večernice, ki se je včeraj popoldne prvič sestala, bo pregledovala in ocenjevala dela do septembra, ko bo izbrala prvih pet finalistov, končnega zmagovalca pa bodo razglasili v oktobru.

Novost je sestava letošnje žirije za izbor večernice, saj sta glavna urednica revije Otrok in knjiga Darka Tancer Kajnih in novinarka kulturne redakcije Večera, literarna ter gledališka kritičarka Petra Vidali zamenjali dosedanja člana žirije dr. Igorja Saksido in Melito Forstnerič Hajnšek. Poleg novih članic pa bodo v žiriji sodelovali še dr. Marjana Kobe, mag. Darja Lavrenčič Vrabec in predsednik žirije Slavko Pregl. Poleg prijavljenih del bo žirija pregledala tudi druga mladinska literarna dela, ki so izšla v letu 2002.

Lansko leto je žirija za večernico 2001 izbrala mladinsko knjižno delo Matjaža Pikala z naslovom Luža. Simpatična prvoosebna pripoved o dečku Ranu, ki obiskuje waldorfski vrtec, je po besedah žirije bila tematsko najbolj inovativna. Avtor je uporabil pester izbor besed, med katerimi so bile nekatere tudi tabujske in so brez "dlake na jeziku" poimenovale tisto, o čemer mladinska književnost pogosto molči. Tako kot lanskoletnemu zmagovalcu bo nagrada v višini 800.000 slovenskih tolarjev za najboljšo večernico 2002 podeljena na novembrskem srečanju mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.

Dodatne informacije:

Melita Forstnerič Hajnšek, urednica kulture Večera

tel.: 02/23 53 500

kultura@vecer.com

Petra Vidali, novinarka in članica žirije

tel.: 02/23 53 500

citalnica@vecer.com

Več informacij o nagradi večernica lahko najdete tudi na spletnem naslovu: www.vecer.com/vecernica