O-STA

Druga otroška in mladinska poletna delavnica posvečena knjigi Luža

Maribor, 23. julija - V četrtek, 24. julija, bo potekala druga od šestih načrtovanih otroških in mladinskih poletnih delavnic, ki ga v okviru Zveze prijateljev in mladine organizira Dom ustvarjalnosti mladih v Mariboru. V prostorih Doma ustvarjalnosti na Razlagovi ulici 16 v Mariboru se bo torej 24. 7. ob 10. uri pričelo dogajanje za vse otroke in mladino. Delavnice na DUM potekajo vse poletje, vsak dan. To je sicer druga delavnica "Večernice", vendar zanje le ena od mnogih.

Mladi bodo v spremstvu mentorjev najprej obiskali ČZP Večer in si ogledali, kako nastaja časopis ter se spoznali z dosedanjimi "Večernicami". Po vrnitvi v Dom ustvarjalnosti mladih pa bodo poslušali odlomek iz "Večernice 2002" - knjige Luža, pisatelja Matjaža Pikala. Svoje poglede na prebrani odlomek bodo lahko izrazili v sliki in besedi, dovolj pa bo časa tudi za pogovor in izražanje mnenj.

Luža si je zaslužila naziv "Večernica 2002" predvsem zaradi inovativne tematike. Gre za prvoosebno pripoved o šestletnem dečku Ranu, ki obiskuje waldorfski vrtec in ga vsi kličejo Luža. Tudi zato, "ker rad skače po lužah, ker se včasih čisto malo polula v hlače, ponoči, ko spi, in če se preveč smeji ..." (Pikalo, 2001: 9).

Ran skozi lastno doživljanje prikazuje svet odraslih in si na zanimiv način odgovarja na vprašanja. Skozi pester izbor besed, med katerimi so nekatere še vedno tabujske, brez "dlake na jeziku" poimenuje tisto, o čemer odrasli pogosto molčimo. Prav zaradi slednjega - knjiga namreč odpira mnoga vprašanja, je zanimiva tako za otroke kot tudi za starše. Ob Ranovem otroškem se namreč ves čas odslikava tudi svet odraslih, ki počasi prodira v njegovo zavest, z najbolj komičnimi in popreproščenimi elementi.

Na delavnico so vabljeni tako otroci, mladostniki, kot tudi njihovi starši. Četudi je knjiga namenjena mladini, lahko v njej marsikaj izvedo prav slednji.

Dodatne informacije:

Na temo organizacije delavnic:

- Kornelija Kavrin

Dom ustvarjalnosti mladih v Mariboru

e-mail: kornelija@zveza-zpm-mb.si

GSM: 041/532 118

- Vera Kovačević

ČZP Večer

e-mail: vera.kovacevic@vecer.com

tel.: 02/23 53 314

Na temo Večernice:

- Petra Vidali

ČZP Večer

e-mail: petra.vidali@vecer.com

tel.: 02/23 53 362