O-STA

Savinov dan: Koncert ob rojstnem dnevu skladatelja Rista Savina

Vsak 11. julij se Žalčani spomnijo rojstva pomembnega slovenskega skladatelja Rista Savina. Najlepše darilo prejme umetnik, kadar je njegova umetnost živa. V Žalcu vsakič počastijo skladateljev spomin z izvajanjem njegovih del.

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi v soboto, 11. julija 2015, ob 20.uri v atrij Savinove hiše

na glasbeni večer, posvečen znamenitemu Žalčanu - skladatelju, ki je svoje poklicno življenje preživel kot častnik v vojski Avstro-Ogrske monarhije in ga zaključil leta 1918 kot generalmajor Friderik Širca.

Poslušali boste dela Brahmsa, Savina in Schostakovicha v izvedbi klavirskega tria treh imenitnih mladih glasbenikov, ki prihajajo iz različnih evropskih držav.

Petra Koprivec je pianistka, ki je z odliko diplomirala pri prof. Dubravki Tomšič - Srebotnjak, se šolala na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti, sedaj pa zaključuje magistrski študij pri svetovno priznanem prof. Aleksandru Madžarju na Kraljevi Akademiji v Bruslju.

Petra je široka glasbena umetnica - odlikujejo jo izjemna senzibilnost, prefinjenost in strast, ki jo vsakokrat ob njenem izvajanju lahko občutimo.

V Bruslju je spoznala še dva izvrstna glasbenika, s katerima so ustanovili klavirski trio. Izjemno talentiran violončelist žametnega, polnega tona Jorge Sanz Ramos prihaja iz Madrida, violinistka Bernardett Biczó pa je iz Madžarske, kjer je ravno z odliko diplomirala na Franz Lisztovi akademiji.

S triom so se predstavili v Bruslju in Antwerpnu, kjer so za svojo izvedbo Schostakovicha prejeli odlične strokovne kritike in poželi velik uspeh. Zelo se veselimo, da bomo tem izvrstnim glasbenikom lahko prisluhnili tudi pri nas.

Na tokratnem Savinovem glasbenem večeru bo Petra Koprivec izvajala celoten Brahmsov opus 118, ki je sestavljen iz cikla šestih skladb. To je eno Brahmsovih zadnjih del in ravno zato lahko v tej glasbi občutimo njegov zelo intimen in introspektiven izraz.

Nato bo sledila glasba Rista Savina, enega najpomembnejših slovenskih skladateljev, ki prav tako vsebuje subtilen ton in nam bo pričaral serenadno vzdušje.

Koncert se bo zaključil s prej omenjenim triom Dimitrija Schostakovicha, ki je posvečen njegovi ljubezni in predstavlja svetel del sicer bolj poznanega "temnejšega" ustvarjanja priznanega ruskega skladatelja.

Vstop prost.