O-STA

V slovenskem paviljonu na Expo Milano 2015 se bo v času od 16. do 31. 7. 2015 predstavljala tudi Savinjska regija

V slovenskem paviljonu na Expo Milano 2015 se bo v času od 16. do 31. 7. 2015 predstavljala tudi Savinjska regija

Vrhunec predstavitve regije bo v terminu od 16. do 18. 7. 2015, ko se bodo lahko obiskovalci Expa seznanili z bogastvom kulinaričnih okusov Savinjske regije, ki jih bodo posebej za to priložnost ustvarjali dijaki in profesorji Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje in sicer na zunanjem odru slovenskega pavilijona.

Celje, 14. julij 2015, Na letošnji svetovni razstavi EXPO 2015 v Milanu se bo v okviru regijskih predstavitev v slovenskem paviljonu v času od 16. 7. do 31. 7. 2015 predstavljala tudi Savinjska regija, ki zaobjema območje 31. občin. Zgodba Savinjske regije je zgodba tisočerih majhnih podob, ki na prvi pogled nimajo veliko skupnega. Možnosti, ki se ponujajo obiskovalcem regije, je nešteto: od pohodništva, plezanja in kolesarjenja v neokrnjeni naravi do adrenalinskih vodnih doživetij in golfa. Sredi mogočnih gozdov so pogoji za sprostitev v Wellness centrih in sedmih naravnih zdraviliščih naravnost popolni. Dotik večnosti, ki ga prinaša umetnost, se v Savinjski regiji odraža na vsakem koraku. Številne galerije, muzeji, gradovi in razstavišča na prostem so del kulturnega življenja regije. Čari kmečkega turizma in malih podeželskih apartmajev pa gostom omogočijo bivanje in užitke v neokrnjeni naravi. Savinjska regija bo obiskovalcem slovenskega paviljona predstavljena skozi razstavo "Savinjska region"; rdeča nit predstavitve je voda, ki povezuje tako element reke Savinje kot tudi termalne vode v regiji delujočih kopališč. Z željo, da bi obiskovalce Expa še dodatno opozorili na vodo kot edinstven povezovalni element, bo na prizorišču postavljen tudi fotopanel s podobo kopalca, ki bo obiskovalcem omogočal še dodaten doživljajski moment, saj služi kot edinstven pripomoček za fotografiranje.

Turistična ponudba Savinjske regije se uspešno trži v okviru dveh regionalnih turističnih destinacijskih organizacij (RDO); RDO Dežela Celjska združuje 21. občin (Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Kozje, Laško, Podčetrtek, Prebold, Polzela, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Štore, Tabor, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče in Žalec), RDO Savinjsko-Šaleška pa 10 občin (Solčava, Luče, Ljubno, Gornji Grad, Rečica ob Savinji, Mozirje, Nazarje, Šmartno ob Paki, Šoštanj in Velenje).

Vrhunec dogajanja predstavitve Savinjske regije bo v terminu od 16. do 18. 7. 2015, ko se bo, na zunanjem odru paviljona, aktivno predstavljalo mesto Celje. Rdeča nit predstavitve bodo kulinarični dogodki v izvedbi Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje - predstavitev Savinjske regije z kulinaričnimi okusi!

Izpostavljamo nekaj jedi, ki jih bodo lahko okusili obiskovalci EXPA: skutina penica z drobnjakom z rezino savinjskega želodca na krekerju, zeliščni napitek (sadna zmrzlina prelita z zeliščnim poparkom) - domači "ledeni čaj", zelenjavne culice (ocvrto listnato testo polnjeno z nadevom iz ajdove kaše, zelenjave, gob ...), osvežilni napitek iz piva, sirupa smrekovih vršičkov, malinovega sirupa in mete, ribji file postrvi s hrenovo strjenko in bučnimi semeni na toastu, vino z Zlatega griča...

Na INFO pultu se bo v tem času predstavljalo mesto Celje, od 20. do 21. 7. 2015 pa bodo obiskovalci EXPA lahko izvedeli vse o novi "outdoor destinaciji" - Pustolovskem parku Celjska koča, kjer poleg adrenalinskih avantur ponujajo tudi odlična kulinarična doživetja in možnost nočitev z welnessom v hotelu ***. Ortenia - apartmaji iz Podčetrtka, bodo predstavili svojo unikatno ponudbo v sredo, 22. 7. 2015, sledi predstavitev Rimskih term z aktualnimi paketi nočitev in wellness ponudbo od 23. do 26. 7. 2015. Na zdraviliškem pultu bodo v času regijske predstavitve svoje pakete predstavljale Terme Olimia in Terme Zreče.

V sodelovanju z Gostinstvom Jezeršek bomo v petek, 17. in v soboto, 18. 7. 2015 za obiskovalce pripravili SUMMER BEER PARTY z DJ-em in ugodno ponudbo (HAPPY HOUR) Laškega piva, 1 + 1 gratis!

Aktivni promocijski dogodki se bodo odvijali tudi med 27. in 29. 7. 2015, z aktivno predstavitvijo subregije OBSOTELJE & KOZJANSKO (udeleženci: Razvojna agencija Sotla, Kozjanski park, Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, Zavod za turizem kulturo in razvoj Rogatec, iz Expa pa se bo v eter Štajerskega vala oglašala tudi predstavnica medija).

Razvojna agencija Savinjske regije (RASR) je posebej za EXPO izdelala tudi promocijsko brošuro Savinjske regije, ki poleg aktualnih informacij vsebuje tudi KUPONE UGODNOSTI (10% - 30% popust) ZA OBISKOVALCE EXPA za bivanje v: Rimskih termah, Termah Dobrna, Termah Olimia, Termah Zreče, Termah Topolšica, Thermani Laško in GH Sava Rogaška; in za obisk atrakcij: Eko muzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, Žička kartuzija - 50% popust za vstopnino.

K uspešnemu nastopu Savinjske regije bodo pripomogli tudi "kulinarični" sponzorji: Pivovarna Laško d.d., Zlati grič d.o.o., Eko muzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije iz Žalca v upravljanju Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec.

Več informacij:

Koordinator in organizator nastopa Savinjske regije je Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje kot Regionalna destinacijska organizacija DEŽELA CELJSKA. Kontaktna oseba: Urša Dorn, Svetovalka za turizem, 00 386 31 526 133, ursa.dorn@celje.si.

Nastop Savinjske regije je večji meri financiran v okviru proračuna RDO Dežela Celjska za leto 2015. Partnerji RDO Dežela Celjska se tudi aktivno predstavljajo na EXPU