O-STA

Zgodovinski uspeh Mie Radotić in ekipe BTC City Ljubljana na dirki La Course by Le Tour de France

Gorazd Penko: "Naš cilj je bil opozoriti nase in to nam je uspelo."

Včerajšnji dan je minil v znamenju kolesarstva. Zaključila se je najbolj odmevna moška kolesarska dirka Tour de France, slovenska javnost pa si bo to nedeljo morda najbolj zapomnila po nastopu slovenske ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana na dirki La Course by Le Tour de France. Gre za enodnevno žensko različico dirke, ki poteka po francoski prestolnici in se zaključi v cilju "pravega" Toura. V težkih razmerah je dirko do konca odpeljala le dobra polovica tekmovalk, zmaga pa je tokrat pripadla Nizozemki Anni van der Breggen. Med našimi predstavnicami sta se najbolje uvrstili Mia Radotić, ki je na koncu pristala na 20. mestu in Eugenia Bujak, ki je dirko zaključila na 21. mestu. Mia Radotić je poleg odlične končne uvrstitve lahko ponosna tudi na zmago v šprintu na letečih ciljih, s čimer je ponovno potrdila, da spada med najboljše šprinterke na svetu.

Razmere v Parizu kolesarkam niso bile najbolj naklonjene. Gorazd Penko, trener in športni direktor ekipe, je dirko opisal kot eno bolj pestrih dirk v njegovem življenju. Zaradi dežja je bila proga mokra in spolzka, kar je botrovalo mnogim padcem in tudi vplivalo na končen izid. Poleg Mie Radotić in Eugenie Bujak je dirko uspešno zaključila še Polona Batagelj, ki je končala na 61. mestu. Martina Ritter, Olena Pavlukhina in Urša Pintar so žal odstopile.

Tour de France velja za največji vsakoletni kolesarski dogodek in kot del njega tudi La Coursey pridobiva na prepoznavnosti in priljubljenosti. Na tisoče navijačev se vsako leto zbere v cilju in še mnogo več jih dirko spremlja preko televizijskih prenosov. V Parizu se je letos zbralo tudi kar nekaj slovenskih navijačev in morda je ravno to ekipi BTC City Ljubljana dalo dodaten zagon. Izmed predstavnic se je v zgodovino zapisala Mia Radotić, ki je zmagala v šprintu na letečih ciljih. Gorazd Penko pravi, da je to na dogodku take prepoznavnosti izjemen uspeh in dodaja: "Naš cilj je bil opozoriti nase in to nam je uspelo."

V juliju so se članice prve slovenske profesionalne ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana predstavile in nizale uspehe že na treh dirkah v kar štirih državah: Giro Rosa v Sloveniji in Italiji, Thüringen Rundfahrt v Nemčiji in La Coursey v Franciji. Danes so se vrnile v domovino, a časa za počitek ne bo veliko, saj jih že v nedeljo čaka Sparkassen Giro v Nemčiji, enodnevna dirka za svetovni pokal.

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

T: 01 585 13 15, E: maja.oven@btc.si