O-STA

Filmski večer v atriju Savinove hiše v Žalcu

ZKŠT Žalec v sklopu Poletja v Žalcu ponuja ogled še enega slovenskega filma pod zvezdami v atriju rojstne hiše skladatlja Rista Savina.

Gre za lani nastali film Drevo, režiserke Sonje Prosenc, za katerega je glasbo napisal Janez Dovč.​

Film bo na ogled 20. 8. 2015 ob 20. uri v atriju Savinove hiše v Žalcu.

Vsebinsko je zelo močan in bo zagotovo močna protiutež ameriškim filmom, ki danes prevladujejo. Primeren je za vse generacije.

​Doma in v tujini je naletel na odlične kritike in nagrade. ​Svetovno premiero je doživel na filmskem festivalu v Karlovyih Varyih v sklopu tekmovalnega programa East of the West. Po uspehu na Festivalu slovenskega filma je gostoval po številnih tujih festivalih. Na nizozemskem festivalu Film by the Sea 2014 je prejel nagrado mladinske žirije za najboljši film. Med drugim so ga prikazali v Avstriji, Luksemburgu, Estoniji, Italiji, Nemčiji, Avstraliji in ZDA.

Zgodba filma sledi materi in njenima otrokoma, Aleku in Veliju, ki sta zaradi grožnje krvnega maščevanja varna le za zidovi svojega doma. Jernej Kogovšek, ki se ga mnogi spomnijo iz filma Čefurji raus!, Katarina Stegnar in Lukas Matija Rosas Uršič so glavni igralci filma o družini, ki je varna samo še v svojem domu. Na videz brezizhodna situacija. Ko čas izgine, se zatočišče spremeni v zapor. Vendar pa tudi to otrokoma ne more preprečiti sanj in želje po svobodi.

Filmski večer bo uvedla ekipa filma, ki bo obiskovalcem po predvajanju na voljo za pogovor in morebitna vprašanja.

Vstopnine ni.

Informacije: TIC Žalec, tel. 03 710 04 34, in www.zkst-zalec.si.