O-STA

Da bo vaš pes na cesti kavalir

Vse je nared: prostor za spanje, skodelici za hrano in vodo, tukaj je tudi igrača. Končno lahko sprejmete svojega pasjega dojenčka. Da bi mladiču olajšali pričetek življenja v novi družini, ste si morda vzeli nekaj dni preostalega dopusta.

Nadrobno ste se poučili o najpomembnejšem: Kakšno hrano potrebuje mlad pes za pravilen razvoj? Kaj je potrebno upoštevati pri negi? Kam me pes lahko spremlja? Kaj moram upoštevati, če hočem s štirinožcem dopustovati? In seveda, kako vzgojiti psa, da se bo dobro prilagodil človeku in njegovi družbi ter pri tem obdržal svojo "pasjo" naravo?

Dobro pripravljenemu lastniku bodo prvi dnevi s psom pravi užitek. Namesto da bi se podili za manjkajočimi potrebščinami za nego, ste lahko priča nerodnim izvidniškim podvigom novega prijatelja in pri tem ujamete s kamero ali fotoaparatom marsikatero zabavno pustolovščino.

Dobro pa vemo, da kožuhasti štirinožec ne prinese le lepih trenutkov in veselja. Z mladičem smo prevzeli skrb za njegovo dobro počutje in zdravje ter seveda odgovornost do soljudi. Mnogi meščani se namreč upravičeno hudujejo nad nepremišljenimi lastniki, ki pustijo, da njihovi psi opravijo potrebo na vseh mogočih in nemogočih krajih.

Če želite, da bo vaš pes v veselje vam in ostalim, bo najbolje, da že takoj na začetku pričnete skrbeti za "okolju primerno odstranjevanje" nezaželene zapuščine. Le pojem "čisto" si je potrebno takole razložiti: Ni dovolj, da pazimo na čistočo samo doma. Poskrbimo, da bodo snažni tudi pločniki in predvsem otroška igrišča.

Čisti sprehodi

Če se zadeve pravilno lotite, potem boste psa zlahka naučili lepega vedenja pri sprehodih. Njegova narava mu namreč narekuje, da svojo potrebo opravi na odročnih krajih. Čeprav v mestu največkrat ni priložnosti za sprehode po nezazidanih in prostranih zelenih površinah, pa se tudi tu najde kakšen skrit prostor, kot so denimo jarki v bližini ceste.

Sicer se bo tudi odrasel pes v zvezi s tem še česa naučil, vsekakor pa je bolje, da že mladiča navajamo na primerne kraje. Po vsakem obroku odpeljemo psička ven do kakšnega jarka ali bližnje - za to primerne zelenice. Nato ga lepo spodbujamo, naj tukaj opravi svojo potrebo. Ko je to storil, ga čezmerno hvalimo. Vsak pes rad razveseli ljubljenega človeka. Tudi vaš korenjaček bo kaj hitro dojel, kaj mu je storiti.

Naslednja metoda se prav tako obnese: Novega družinskega člana v prvih dneh dobro opazujte. Žival pokaže namreč s svojim obnašanjem (nenavadno ovohavanje in čudno kroženje), da mora nujno "nekam". Mladiča odnesite ven in ga po opravljeni potrebi pohvalite. Če pa se mu kdaj ponesreči, ga nikar ne kaznujte ali grajajte. Mali korenjak tega še ne razume.

Pes je učljiva žival, zato bo tudi v prihodnje poiskal le kraje, ki jih je spoznal že kot mladič. In "česar se Janezek nauči, to Janez zna" velja tudi za pse. S potrpežljivostjo in doslednostjo boste psa navadili na "čiste sprehode" v dobrih dveh do treh tednih.

Če pa se vendarle ponesreči

Vseeno gre v življenju včasih kaj narobe. To se seveda pripeti tudi lepo vzgojenemu štirinožcu. Takrat je na vrsti odgovoren lastnik, ki bo odstranil na nepravem mestu odloženega "srečonosca". Posebej pri sprehodih z mladim psom, ki še ne obvlada zaželenega obnašanja, je priporočljivo s seboj nositi ustrezne pripomočke za odstranjevanje "nezgod". V trgovini lahko kupite ustrezen komplet (npr. iz kartonaste lopatke in plastične vrečke), ki je primerno zložen in ga zlahka spravite v žep. V mnogih mestih v tujini so na voljo avtomati s tovrstnimi potrebščinami.

Vsekakor pa se je dobrim odnosom do okolice na ljubo bolje enkrat skloniti, kot pa jo skupaj s "hudodelcem" popihati - nedolžnega obraza ali z opravičujočo kretnjo. Končno je pes vaše ogledalo. In - ali ni lepo, če lahko rečete, da je povsod lepo sprejet?

Ljubljana, april 2003

"Novice o domačih ljubljenčkih" objavljajo tekste in fotografije, ki se jih lahko brezplačno, v celoti ali delno, z navedbo vira ali brez, objavlja, navaja ali drugače uporablja.V primeru uporabe prosimo za izvod vaše publikacije oz. obvestilo o objavi.