O-STA

Na drugem Dnevu odprtih vrat UL FGG preko 400 dijakov in osnovnošolcev

Na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani so v četrtek, 15. oktobra, pozdravili številne študente in osnovnošolce. Odvil se je 2. Dan odprtih vrat, fakulteta pa se je preko 400 obiskovalcem predstavila z enajstimi različnimi delavnicami, predstavitvami poskusov, modelov ter uporabe inženirskih inštrumentov. Največ zanimanja so nadobudni raziskovalci pokazali za ogled obnašanja konstrukcij med potresi, raziskovanje mase uteži in stabilnost jadrnice, za gradnjo mostov in izvajanje meritev.

Raziskovanje na UL FGG

Fakulteta je obiskovalce opremila z zanimivim inženirskim znanjem, zlasti pa poskrbela za širjenje njihovega obzorja: "Z Dnevom odprtih vrat želimo, da dijaki spoznajo, kaj vse zanimivega se dogaja na naši fakulteti, kakšne so možnosti študija in kariernega udejstvovanja. Mogoče bodo na ta način odkrili inženirja v sebi in spoznali, kaj vse lahko s svojo strastjo in talentom počnejo v življenju. Skupaj z nami so lahko ta dan raziskali zanimiv in živahen svet gradbeništva, vodarstva, okoljskega inženirstva, geodezije, stavbarstva in prostorskega načrtovanja. Upamo, da smo bili s tem dogodkom mladim, ki morajo svojo prihodnost še zgraditi, v pomoč pri njihovi pomembni odločitvi o izbiri študija." je povedal dekan fakultete prof. dr. Matjaž Mikoš.

Več znaš, več veljaš

Mladi so na UL FGG med drugim raziskovali naravne procese pod vodno gladino, preizkusili so se v meritvah, pri čemer so s strokovno merilno opremo izmerili pretok Gradaščice in fizikalne ter kemijske parametre vode. Podučili so se v gradnji mostov, iskali odgovore na to, koliko prostora potrebuje vsak od nas, in, kakšna je razlika med območji enodružinskih hiš, večstanovanjskih hiš, blokov, nebotičnikov. Z IR kamero so izdelali svoje portrete ter na ta način odkrivali razliko med tem, kar je vidno našim očem in kar jim je skrito. Raziskovali so svetlobo, obnašanje konstrukcij med potresi in si pogledali, kaj vse počnejo raziskovalci v laboratorijih.

Spodbuda ob pomembni odločitvi

Deževen dan so mladi z raziskovanjem in širjenjem svojega znanja pospremili polni optimizma in z razmislekom o tem, kaj bodo, ko bodo veliki. Če se postavimo v njihovo vlogo in pomislimo na svoje dileme, potem vemo, da jih čaka pomembna in za nekatere tudi težka odločitev. Z oporo učiteljev, staršev, vrstnikov in s tovrstnimi dogodki smo mladim lahko v pomoč, da izberejo študij, ki jih bo zanimal in poklic, ki jih bo izpopolnjeval.