O-STA

Vaš pes - "sijoča pojava"

Voljna, mehka in topla kot volna: taka je dlaka našega malega pasjega mladiča. Iz plišastega lomilca src se s časom razvije bister mlad pes in potem je na nas, da poskrbimo za njegovo lepo dlako. Bleščeča dlaka ni prijetna le za božanje, je tudi znak, da je štirinožni prijatelj čil in zdrav. Poleg potrebnega gibanja sta čistoča in nega telesa poroka za zdravo in dolgo življenje.

Da bi odstranili prah in umazanijo, moramo psa, odvisno pač od dlake, skrtačiti dnevno ali vsaj enkrat tedensko:

za dolgodlake pse bomo potrebovali poleg ščetinaste krtače tudi glavnik; pri takih s srednje dolgo dlako uporabimo kovinsko krtačo, za kratkodlake pa krtačo izberemo po želji.

Nega dlake

Psa krtačimo (in češemo) vedno od glave proti repu in s hrbta proti trebuhu. Vozle, ki jih ni mogoče izčesati, previdno odstranimo s škarjicami. Spomladi in jeseni, ko pes menja dlako, za izčesavanje namesto krtače in glavnika uporabimo kovinski strgalnik.

S kopanjem pasja dlaka izgublja naravno maščobo, zato to počnimo čim bolj poredko. Posledica prepogostega kopanja je, da se prah in umazanija veliko hitreje nabirata.

Če se je vaš štirinožec pri valjanju v umazaniji "nadišavil"- kar za človeški nos ni ravno prijetnega vonja - je temeljita kopel neobhodno potrebna. Kad napolnimo z mlačno vodo, še prej pa vanjo položimo zaščitno gumijasto podlogo proti drsenju. Pri kopanju uporabimo poseben pasji šampon, nikakor pa ne preparatov za ljudi ali celo trdega mila.

Pri šamponiranju in - temeljitem - splakovanju šampon ne sme priti v oči in ušesa. Po kopanju psa vzamemo iz kadi in ga s staro brisačo dodobra osušimo. Pri lepem vremenu nato gremo ven: psi se zelo radi otresajo in "do suhega natečejo". Pač pa previdnost velja v mrzlih mesecih:

- čeprav se pes zdi že suh, je še dlje časa občutljiv na mraz. Zato je dobro počakati nekaj ur, preden ga spet peljemo ven.

Ušesa in oči

Ušesa je psu potrebno pregledati vsak teden. Za čiščenje so na razpolago posebna čistilna sredstva, ki jih razpršimo v zunanji sluhovod. Občutljivih pasjih ušes nikoli ne čistimo z vatiranimi palčkami, vodo ali milom.

Če pes pogosto stresa z glavo ali se praska po ušesih, ga je potrebno peljati k veterinarju.

Enkrat tedensko očistimo tudi izcedke iz notranjih kotičkov oči.

Z veterinarjem se posvetujemo tudi v primeru, ko pri stalnem solzenju dlačice pod očesom postanejo bele.

Občasno preverimo tudi zobovje. Pri tem pazimo na nastajanje zobnega kamna, in sicer predvsem na kočnikih. Zobni kamen pogojuje vnetje dlesni in paradentozo; pri nastajanju le-tega zato nemudoma obiščimo veterinarja.

Skrbnim lastnikom je v trgovini na razpolago posebna zobna pasta za pse.

Če se pes dovolj giba, se njegovi kremplji obrabljajo po naravni poti in obdržijo pravilno dolžino; striženje torej ni potrebno. Pač pa je potrebno večkrat očistiti šape: med blazinicami se včasih naberejo kamenčki ali pa je na podplatu prilepljen žvečilni gumi. Psi tujek med prsti "javijo" tako, da si ure dolgo ližejo šape.

Nezdrava sla po mesu

Po dlaki psa se da ugotoviti tudi, ali je njegova prehrana pravilna in vsebuje vse sestavne dele v pravilnem razmerju.

Če psa hranimo samo z mesom, postane njegova dlaka sršeča in izgubi lesk, kasneje se pojavijo prhljaj, srbenje ter izpadanje. Veterinarji imenujejo tovrstno bolezensko sliko "samo-meso-sindrom".

Tudi tisti, ki imajo psa zato, da pospravi ostanke, bodo - poleg drugih bolezenskih znakov - opazili spremembo na dlaki. Psi potrebujejo ustrezno, posebej zanje pripravljeno hrano s pravilnim razmerjem beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, mineralnih snovi in vitaminov.

Pri uporabi gotove hrane upoštevamo navodila na izdelku: "popolna hrana" že vsebuje vse sestavine, ki jih pes potrebuje, "dopolnilno hrano" pa je potrebno zmešati z ostalimi hranilnimi snovmi.

Če hrano pripravljamo sami, moramo paziti na ustrezno sestavo ter upoštevati dejstvo, da se pri kuhanju veliko vitaminov uniči. Z dodajanjem vitaminskih in mineralnih primesi poskrbimo, da obroki vsebujejo vse potrebne snovi.

Lepa dlaka torej ni naključje: redna nega in pravilna prehrana jamčita, da se bo vaš pes razvil v - dobesedno - "sijočo pojavo".

"Novice o domačih ljubljenčkih" objavljajo tekste, ki se jih lahko brezplačno,

v celoti ali delno, objavlja, navaja ali drugače uporablja.

V primeru objave prosimo za izvod Vaše publikacije .Ljubljana, avgust 2003