O-STA

Nagrada EDEN ponovno v Medžimurje

Nagrada EDEN - Evropske destinacija odličnosti (European Destinations of Excellence), je največje priznanje, ki ga turistični kraj lahko dobi. Zasnovala ga je Evropska komisija v skladu z evropsko turistično politiko, ki s tem želi usmeriti pozornost na vrednost, raznolikost in skupne značilnosti evropskih turističnih destinacij.

Tema nagrade EDEN 2015 je bila "Turizem in lokalna gastronomija" izbirali pa so med 20-imi destinacijami v Evropi. Zmagovalec te prestižne nagrade za leto 2015 je sosednje Medžimurje, ki je zadovoljilo vse kriterije natečaja, in s tem postalo edino v Evropi z dvema nagradama EDEN. Prvo je osvojilo že leta 2006. Komisijo je prepričalo s svojo odgovornostjo do biotske raznovrstnosti okolja, zaradi česar ga imenujejo tudi "hrvaški cvetlični vrt". Gozdovi, vinogradi, sadovnjaki, njive, potoki in reka Mura že sami po sebi ponujajo čudovit pogled in edinstveno izkušnjo za obiskovalce. Primer dobre prakse na evropski ravni so tudi medžimurske LifeClass Terme Sveti Martin, ki ponujajo odlične programe in se tako redno prilagajajo željam obiskovalcev.

Celoten kompleks temelji na filozofiji Rudolfa Steinerja, avstrijskega filozofa in enega največjih umov 20. stoletja, ki se je zavzemal za zdrav način življenja in notranji mir. Medžimurje ponuja veliko možnosti za športna udejstvovanja, tako za rekreativne kot tudi za profesionalne športnike, ki jih navdušujejo kolesarske in treking poti, igranje golfa, rafting po Muri in fitnes center. Rek "zdrav duh v zdravem telesu" se odlično prileže tej turistični destinaciji, saj obiskovalci skozi aktivne počitnice poskrbijo za zdravo telo in dobro počutje, sprostitev pa najdejo v bazenskem kompleksu "The Temple of Life", ki temelji na tradiciji termomineralnega kopališča, z blagodejnim vplivom na zdravje.

Ljubitelji vina se lahko sprehodijo po vinski cesti in tako okusijo najrazličnejše vrste starih kakovostnih vin s tradicijo, saj so prve trte na hribčkih Medžimurja zasadili že Rimljani. Tradicijo pa nosijo tudi jedi, sveža hrana z lokalnih vrtov, okusen sladki krompir ali batata in medžimurska riba Smuč, ki jo obiskovalci lahko okusijo v restavraciji LeBatat. Sladek krompir naj bi vplival na prenos misli v dejansko aktivnost, njegove pozitivne učinke pa je v svojih delih omenjal tudi Rudolf Steiner. Tako si v LifeClass Termah Sveti Martin želijo, da bi gostje svoje misli o zdravem načinu življenja prenesli tudi v dejanja.

Medžimursko okolje pa ponuja tudi mnogo historičnih zanimivosti. Mlin na Muri obiskovalcem prikaže, kako so pred stotimi leti mleli moko, podajo pa se lahko tudi na Mlinarjevo pot in doživijo kulturno dediščino na aktivnejši način. Grad družine Zrinski popelje v baročne čase v njem pa se nahaja Muzej Medžimurja. Nekaj posebnega je tudi jelenja farma, kamor naj obiskovalci obvezno prinesejo jabolka, saj jih jeleni obožujejo.