O-STA

MIMOGREDE #2: NEZ PEZ cikel razstav v javnem prostoru

Otvoritev: sreda, 23. 3. 2016, ob 17:00 // Vegova ulica, Ljubljana

V Ulični galeriji na Vegovi bo v okviru novega cikla razstav na prostem z naslovom Mimogrede, ki je plod sodelovanja družbe TAM-TAM in Kino Šiška, svoj vizualni imaginarij mesta mimoidočim predstavila večmedijska umetnica mlajše generacije Nez Pez.

Za njeno ustvarjanje je značilno eksperimentiranje z različnimi tehnikami in lastnim likovnim izrazom, kar jo vodi tudi k uporabi najrazličnejših likovnih medijev. V delu, ki ga je pripravila za Ulično galerijo, fotografije, skene in računalniško obdelane motive prepleta in dopolnjuje z ročno, tudi v živo narejeno risbo, pri čemer izhaja iz specifik konkretne prostorske lokacije, obenem pa pušča procesu ustvarjanja in intuiciji prosto pot. Dana razstavna površina tako služi umetnici, ne samo kot podlaga za prikaz lastnega ustvarjanja, ampak tudi kot sestavni element in izhodišče dela. Kot pravi sama avtorica: "Mesto in ulice že posedujejo elemente, s katerimi pri svojem ustvarjanju nadalje manipuliram. Odzovem se na prostor, ki me obdaja in se prilagodim. Izhodišče mojega dela je tako introspekcija ulice kot prostora lastnega ustvarjanja." Nez Pez na ta način raziskuje javni prostor kot prizorišče vznika in vpisa fragmentov svojega intimnega sveta, mimoidočemu opazovalcu pa prepušča svobodo lastne interpretacije.

Neža Jurman aka Nez Pez (1985) je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2010 je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado in priznanje ALUO za posebne umetniške dosežke. Zanimajo jo različni mediji in zvrsti umetnosti, zato se materiali in pristopi, ki jih uporablja pri svojem delu, spreminjajo z vsakim projektom. Ustvarja na področju kiparstva, instalacij, zvočne in video umetnosti, risbe, grafike, ilustracije, ulične umetnosti in scenografije. Svoja dela je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah. Živi in dela v Ljubljani.

Njeno delo si v TAM-TAMovi Ulični galeriji lahko ogledate do ponedeljka, 18. aprila 2016.

www.ratherberapedbydolphins.tumblr.com

Organizacija Kino Šiška in TAM-TAM.

Vstop prost