O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Zlati kamen 2016 Velenju za razvojno najbolj prodorno občino v regiji od Posavja do Koroške

Velenje, 24. marec 2016 - Včeraj, 23. marca, so v Festivalni dvorani v Ljubljani na konferenci Zlati kamen, tradicionalnem srečanju občin in srečanju županov, razglasili razvojno najbolj prodorne občine. V regiji med Koroško in Posavjem je priznanje za razvojno najbolj prodorna občino prejela Mestna občina Velenje.

Velenje je žirijo prepričalo s trajnostno mobilnostjo in vsesplošno aktivnostjo. Velenje je zelo razvita občina z ugodno vrednostjo kazalnikov na praktično vseh področjih in sodi med dosledno strateško upravljane občine," je žirija napisala v utemeljitvi. "Mesto odlikujejo velika prizadevnost, bogastvo projektov in inovativni pristopi, začenši s prvim ekološkim tematskim parkom in s projekti trajnostne mobilnosti," so zapisali tudi v publikaciji Zlati kamen, ki je bila izdana ob konferenci Zlati kamen 2016.

Zlati kamen je sistem aktivnosti, ki merijo, ocenjujejo in spodbujajo razvoj na lokalni ravni. Osrednji temi včerajšnjih tradicionalnih 10. Dnevih občin in srečanju županov sta bili črpanje evropskih sredstev in trajnostna mobilnost. Med občinami so iskali pionirje na področju trajnostne mobilnosti. Nagrado Zlati kamen podeljujejo razvojno najbolj prodorni občini, torej tisti, ki zaradi svoje razvojne, v prihodnost in v dobro vseh občanov usmerjene dejavnosti pomeni primer dobre prakse in zgled za ostale. Nagrado podeljujejo vsako leto, že od leta 2012 dalje. Letošnja zmagovalka je Mestna občina Ljubljana, ki je hkrati tudi zmagovalka v regiji osrednje in jugovzhodne Slovenije. Podelili pa so še tri regijska priznanja, ki so jih poleg v Velenju prejeli še v Novi Gorici in na Ptuju. Dosedanji zmagovalci so bili Šentrupert (2015), Škofja Loka (2014), Postojna (2013) in Idrija (2012). V raziskavo je vključenih več kot 50 ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti, ki se jih primerja skozi zadnja štiri leta. V analizo so vključene vse slovenske občine, zato podatki predstavljajo dober pregled slovenskega okolja na ravni lokalne samouprave.

Mestna občina Velenje je tudi marca lani v okviru Zlatega kamna 2015 prejela priznanje, in sicer plaketo za razvojni prodor 2015 v regiji od Posavja do Koroške.

Pripenjamo fotografijo priznanja.