O-STA

Na 25. SOFu tudi TAM-TAMov Plaktivat

Na letošnji Slovenski oglaševalski festival je družba TAM-TAM v kategorijo 'Tiskani oglasi in plakati' prijavila zadnja tri dela, ki so nastala v okviru TAM-TAMovega družbeno odgovornega projekta Plaktivat. Zmagovalni mestni plakati so udarni, veliko nagrado žirije za zmago v tekmovalni skupini 'zunanje oglaševanje' pa so prejeli že na 23. SOF-u, in sicer za svoj prvi natečaj, ki je nosil naslov 'Beg možganov'. Zmagovalni mestni plakat so ustvarili Gregor Čeferin, Toni Tomašek, Miha Bevc in Drago Mlakar iz Publicisa, poimenovali pa so ga Cankar - Kosovel - Prešeren.

Prvo od letošnjih prijavljenih del je nastalo v povezavi s tematiko spletne zasvojenosti in nosi naslov Anita, ki sta jo ustvarila Katja Petrin Dornik in Petar Perčić iz agencije LUNA /TBWA. S to tematiko so želeli opozoriti starše, naj ocenijo vedenje svojih najstnikov in v primeru prepoznavanja znakov odvisnosti poiščejo pomoč. Naslednji natečaj je v središče postavil migrante, saj je potrebna reprezentacija migrantov kot enakopravnih in polnopravnih članov skupnosti vseh posameznikov. Tako je nastal mestni plakat Victory, ki sporoča, da smo vsi ljudje rojeni svobodni in enaki, VSI, ne samo nekateri. Mestni plakat je ustvaril Boris Kralj, art direktor in oblikovalec v agenciji AV studio. Zadnji natečaj se je osredotočal na sovražni govor, njegov častni pokrovitelj pa je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Sovražni govor je velika nevarnost za družbo in ne ogroža samo prizadetih posameznikov in skupin, temveč temeljne človeške vrednote. Zmagovalni mestni plakat nosi naslov Pra(v)ica, ustvarila pa ga je absolventka arhitekture Ana Kompara.

Poleg posamičnih mestnih plakatov so v novo kategorijo 'Družbeno dobro' prijavili tudi celoten projekt Plaktivat. Vsako zmagovalno delo posameznega natečaja je predstavljeno na 500 plakatnih mestih družbe TAM-TAM po vsej Sloveniji. Projekt poteka že drugo leto, šestič zapored, z izborom aktualne teme pa v TAM-TAMu želijo osveščenosti, diskurza javnosti ter pozitivnih premikov v naših glavah.