O-STA

Štirinožna božično-novoletna darila za otroke: Najprej premisli, nato daruj!

Otroci si zaželijo za božično-novoletno darilo pogosto prav živali. In veliko dobrih razlogov govori v prid odločitvi, da željo po štirinožnem prijatelju pri igri tudi izpolnimo. Končno so živali idealni "pedagogi". Vendar pa se moramo zavedati, da živali stanejo precej časa in denarja, predvsem pa potrebujejo ljubezen in pozornost.

Ob psu in mački se otroci naučijo obzirnosti in odgovornosti. O tem, da so živali dobri "tolažniki otroških duš", ne gre izgubljati besed: medtem ko "veliki" nimajo časa, oziroma kažejo premalo razumevanja za skrbi "malih", pa štirinožni prijatelj vedno rad prisluhne in pri tem ne varčuje s pozornostjo. Sicer pa domače živali ne koristijo le otrokom, temveč vsej družini, saj pripomorejo k tesnejšim stikom med njenimi člani. To pa je praviloma mogoče le, če žival sprejmejo vsi v družini.

Dobro premisli, preden podariš žival!

Če želimo, da nam bo novi hišni tovariš v veselje, je dobro, da se pred nakupom temeljito poučimo o njegovih potrebah in posebnostih. To pri široki ponudbi praktičnih knjig o živalih sploh ni težko. Zelo koristno je, če se pri lastnikih pozanimamo o vsakodnevnem življenju z zaželeno živaljo. Preden prinesemo domov psa ali mačko, je potrebno dodobra razčistiti naslednje:

1.) Ali so bivalni in življenjski pogoji za žival primerni? Medtem ko se mačka dobro počuti tudi v najmanjšem stanovanju, pa pri psu potreba po prostoru praviloma narašča z njegovo velikostjo. Potrebe po večjem prostoru ne čuti toliko pes sam kot človek, ki se ne more nenehno spotikati ob svojega bernardinca. Za psa je pomembnejše, da mu ni treba biti cel dan v stanovanju in da mu omogočimo dovolj gibanja na prostem. Žival pa ne potrebuje le prostora. Žival potrebuje predvsem ljubezen in čas. Če je družina čez dan malo doma, je priporočljivo kupiti mačko, ali še bolje dve. Mačke samoto kar dobro prenašajo. Pes pa trpi, če sedi dan za dnem sam doma.

2.) Ali je v družinskem proračunu dovolj denarja za hrano, nagobčnik in povodec, oziroma za posip za mačke in ostale nujne potrebe? K temu je treba prišteti stroške za vsakoletno obvezno cepljenje psa in mačke, v primeru bolezni pa boste morali odriniti kar nekaj denarcev tudi pri veterinarju.

Preden se odločite za psa ali mačko, pomislite tudi na tovrstne izdatke.

3.) Kdo bo skrbel za žival? Na začetku se družina kar puli za novega prijatelja in ne more se zediniti, kdo ga bo nahranil ali peljal na sprehod. Kmalu pa ta opravila ne mikajo nikogar več, saj postanejo "dolžnost" in v družini se pogosto pričnejo kregati. Zato se je potrebno pravočasno dogovoriti o zadevi. In staršem naj bo jasno, da otrok ne gre precenjevati. Seveda le-ti obljubijo, da bodo skrbeli za žival. Toda starši se morajo zavedati, da bodo prav oni morali izpolnjevati del dolžnosti.

Kje dobiti "primerno" žival?

Čistokrvne hišne prijatelje je najbolje kupiti kar pri vzrediteljih. Pri njih se lahko tudi pozanimate o vzreji samice in mladičev. Poleg tega se vzreditelj dobro spozna na značilnosti pasme in stoji lastniku živali ob strani z nasveti in praktično pomočjo tudi kasneje.

Nikakor pa ne gre - na to opozarjajo tudi veterinarji - kupovati živali "iz prtljažnika". Te - pogosto prav srčkane - živali prinesejo na tržnico od vsepovsod. Največkrat niso cepljene in morda celo bolne.

Kdor ne vztraja na rodovniku, naj povpraša za nasvet pri znancih. Tudi pri veterinarju najdete tu in tam na oglasni deski koristne napotke. Sicer pa v zavetiščih za živali čaka na stotine psov in mačk na srečen dom. Od časa do časa je treba biti nekoliko potrpežljiv, saj imajo te živali za seboj pogosto težko usodo in se morajo šele navaditi na urejeno družinsko življenje.

V Sloveniji lahko v ta namen povprašate kakšno Društvo ljubiteljev živali ali pa azil v Mariboru.

Za vsakogar primerno žival - previdno s "presenečenji"

Za manjše otroke do pet let pes in mačka nista primerna, zato jim je bolje kupiti morskega prašička ali kunca. Poleg tega so otroci, ki so prej že imeli kakšno tako živalico, bolj spretni pri ravnanju z "Reksijem" ali "Murijem". Majhne glodalce priporočajo tudi takrat, ko življenjske okoliščine niso primerne za psa ali mačko.

Živali dobijo v dar pogosto tudi odrasli - predvsem starejši. Kljub želji, da bi nekoga presenetili, se je potrebno z obdarovancem najprej pogovoriti. Žival vpliva sicer ugodno na počutje, vendar le takrat, če je resnično zaželena. Če so živali nekomu všeč, to še ne pomeni, da si jih želi tudi imeti. In ljudem, ki si tega ne želijo, je lahko podarjena žival v breme.

Živali prinesejo v hišo veliko veselja, pa tudi odgovornost

Vsako leto znova pristanejo po božično-novoletnih praznikih številne podarjene živali v zavetiščih. To pa zato, ker se ljudje ne zavedajo, koliko dela jih čaka z živaljo, ker se vsi v družini ne morejo sprijazniti z novim hišnim prijateljem. in ker si marsikdo predstavlja življenje s štirinožcem pač popolnoma drugače.

To žalostno usodo lahko prihranimo psu in mački tako, da se pravočasno in temeljito poučimo o odgovornosti, ki jo prevzamemo z živaljo. Kajti tudi za odnos med človekom in živaljo drži: dobro velja premisliti, kdo bo prevzel odgovornost.

"Novice o domačih ljubljenčkih" objavljajo tekste, ki se jih lahko brezplačno,

v celoti ali delno, objavlja, navaja ali drugače uporablja.

V primeru objave prosimo za izvod Vaše publikacije.