O-STA

Ministrica za šolstvo, znanost in šport v kreaciji dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo

Že 70 let štrlijo iz povprečja

Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana je praznovala 70-letnico svojega delovanja. Govorniki na prireditvi, ki je potekala v Viteški dvorani, so bili ravnatelj šole Gregor Markelj, Prešernova nagrajenca in bivša dijaka šole, Mojca Smerdu in Aleksij Kobal, osrednja gostja večera pa je bila ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, ki je poskrbela za pravo presenečenje, saj se je oblekla v eno izmed kreacij dijakinje tretjega letnika modnega oblikovanja.

Srednja šola za oblikovanje in fotografijo je najstarejša šola za oblikovanje. V 70-ih letih je šolo vodilo veliko pomembnih osebnosti - Mirko Šubic, akademski slikar, Božo Pengov, Prešernov nagrajenec, Gizela Šuklje, ena prvih povojnih arhitekt, prva Plečnikova diplomantka in njegova zvesta asistentka, arhitekt Andrej Bremec ... Na šoli se je kalilo veliko mladih, ki so dandanes zelo uspešni na svojih področjih - tako doma kot v tujini.

Šola izvaja pet različnih programov: grafično oblikovanje, oblikovanje uporabnih predmetov, modno oblikovanje, fotografijo in umetniško gimnazijo likovne smeri. In dijaki z prav vseh smeri tudi v zadnjem času dosegajo vidne uspehe.

Celostna grafična pogodba pokala Vitranc je delo dijakinje SŠOF, olimpijske igre v Riu so pred kratkim napovedovali nagrajeni jumbo plakati dveh dijakinj tretjega letnika. Sodelovanje na transgeneracijah v CD so okronali z nagrado za cel razred, saj se žirija ni mogla odločiti za najboljše delo, Ljubljanski teden mode je imel tudi tekmovalni značaj odprtega tipa in osvojili so drugo mesto za oblikovanje srajce. Predstava na temo ruskega konstruktivizma bo v sodelovanju z gimnazijo Poljane predstavljena na festivalu Vizije v Gorici in jeseni v Mini teatru. Vsako leto v sodelovanju s studi

em ZVVIKS izvedejo delavnico animacije. Zadnji film Cirkus se trenutno predvaja na festivalu v Hustonu v Texasu, ZDA. Trenutno so dela dijakov grafičnega oblikovanja, na temo migrantov, na razstavi v Franciji ...

In tako že 70 let. V okviru praznovanja obletnice so imeli več razstav, in sicer v Apolonijevi palači v Piranu, na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, v Galeriji društva umetnikov Ljubljana in v Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu. Višek praznovanja pa je bila osrednja proslava v Viteški dvorani ljubljanskih Križank.

V programu so nastopali dijaki šole, ki so dokazovali, da šola štrli iz povprečja - tudi z modno revijo dijakov zaključnega letnika modnega oblikovanja na temo Urbani habitat. Govorniki so bili ravnatelj šole Gregor Markelj, Prešernova nagrajenca in nekdanja dijaka šole Mojca Smerdu in Vasilij Kobal, prisotne pa je s prihodom v dvorano s svojo opravo osupnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, saj je nosila kreacijo dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Ministrica je v svojem nagovoru poudarila, da gre za šolo, ki je res nekaj posebnega ter da se bo ministrstvo zavzelo za to, da šola dobi tudi bolj ustrezne prostore.

Srednja šola za oblikovanje in fotografijo ima namreč svoje prostore v 500 let starih Plečnikovih Križankah, za katere verjamemo, da navdihujejo, vendar pa je dejstvo, da si država zasluži vsaj eno sodobno šolo za oblikovanje, če že razmišlja o svetli gospodarski in kulturni prihodnosti.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, z vodstvom šole, Prešernovima nagrajencema in bivšima dijakoma šole - Mojco Smerdu in Aleksijem Kobalom.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, v kreaciji Ane Ščuka, dijakinje tretjega letnika modnega oblikovanja, mentorici: Sabina Puc in Nataša Grčar Napast.