O-STA

Pekarno Grosuplje letos obiskalo že več kot 450 otrok

V Pekarni Grosuplje se posebej trudijo, da bi mlade navdihnili za deficitarni poklic peka. Zato vsako leto organizirajo kar nekaj aktivnosti, v katere vključijo mlade, da bi jim priljubili delo s kruhom in pecivom. Tako so pred kratkim gostili učence in dijake osnovnih in srednjih šol, ki so si ogledali celotno proizvodnjo kruha in peciva.

Osnovnošolci in dijaki so izvedeli, kako pečejo kruh, pekovsko in fino pecivo. Spoznali so se z vsemi postopki izdelave kruha, na delavnicah pa so se z izdelovanjem različnih manjših izdelkov iz testa preizkusili tudi sami ter se pri tem izvrstno izkazali.

''Veseli nas, da so mladi navdušeni, ko vidijo, kako dejansko pečemo kruh in pecivo. Na ta način pri mladih vzpodbujamo zdrav in spoštljiv odnos do kruha in do samega pekovskega poklica. Trudimo se, da pomagamo pri izobraževanju mladih, ki se odločajo za pekarske poklice, pri tem pa si prizadevamo tudi za to, da jih za pekovski poklic navdušimo.'' ''Za pekovski poklic želimo navdušiti čim več mladih, saj mladi po končanem šolanju hitro dobijo zaposlitev, če pa so malce iznajdljivi, lahko iz peke kruha ali peciva ustvarijo resnično umetnost, ki jih lahko izpolnjuje vse življenje,'' je pojasnil Peter Škufca, vodja proizvodnje v Pekarni Grosuplje.

Ste vedeli, da je pekovski poklic, kot ga poznamo danes, nastal že v stari Grčiji? Različni viri poročajo, da so peki stare Grčije že znali pripraviti približno 70 vrst kruha, pekli pa naj bi tudi že fino pecivo. Pekovska obrt se je razvila v srednjeveških mestih 9. stoletja. Peki so bili združeni v cehe, ki so imeli zelo strogo določena pravila. Skozi kasnejša stoletja pa se je pekovski poklic razvijal v različne smeri.

V podjetju pa ne skrbijo le za mlade; vsak teden z Zavodom Pod strehco in Radiom Študent podarijo pecivo Zavodu za socialno šibke družine. Ravno tako z donacijami kruha sodelujejo v projektu Žogarija, ki nastaja pod okriljem Ministrstva za zdravje, donirajo pa tudi različnim lokalnim športnim in kulturnim društvom.