O-STA

Štafeta modrosti v sožitju z Europarkom

Medgeneracijska štafeta Doma Danice Vogrinec se je letos odvila tudi skozi Europark.

Dom Danice Vogrinec vsako leto na poseben način praznuje svoj obstoj in poslanstvo. Organizirajo namreč prireditev DANica, kjer se odvijajo različne dejavnosti in koncerti, med njimi tudi medgeneracijski tek Štafeta modrosti. Ta je bila letos že šesta po vrsti, njen namen pa je spodbujanje sožitja med generacijami in utrjevanje medgeneracijske solidarnosti. Letos pa so udeleženci tekli tudi skozi Europark, ki projekt vsako leto sponzorsko podpre.

Varovanci in zaposleni Doma želijo širšemu družbenemu okolju sporočiti, da je staranje za družbo izziv, ker prinaša življenju in delu nove kvalitete, ki jih preteklost ne pozna. Želijo si, da se spremeni odnos do starosti in da jo ljudje zagledajo v pravi luči, kot obdobje življenjske stabilnosti, duhovnih vrednot in poglobljenih medosebnih odnosov. Namesto da nas skrbi, ker smo družba z velikim deležem starajočega prebivalstva, bi morali biti na to še posebej ponosni. Starejši so izjemen človeški potencial, ki ga vsaka sodobna družba potrebuje za preživetje. Prehodili so namreč vse poti, ki jih mlajše generacije šele morajo. S Štafeto modrosti torej želijo simbolično prenesti to sporočilo v širše družbeno okolje. "S tem se v Europarku strinjamo in zato vedno z veseljem podpiramo tovrstne družbeno odgovorne pobude k medgeneracijskemu sožitju. Lepo je, da so se nam udeleženci letošnjega teka pridružili v športnem duhu, zato smo s ponosom odprli svoja vrata." Je tek skozi Europark pozdravila center managerka Europarka Simona Mandl.

Častni pokrovitelj DANčine štafete modrosti 2016 je bil tudi letos predsednik države Borut Pahor, glavna promotorja Štafete pa gospa Lojzka Bratuša, stara 77 let, in gospod Polde Dolenc, star 85 let. Oba sta aktivna športnika in se udeležujeta vseh pomembnejših maratonov, gospa Bratuša pa je tudi svetovna prvakinja v gorskem teku.