O-STA

Od projekta do objekta že v polnem teku

Med številnimi fakultetami, ki bodo mladim s poletno šolo popestrile počitnice, je letos tudi ljubljanska Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo. Na fakulteti med 4. in 8. julijem poteka prva poletna šola "Od projekta do objekta", v okviru katere se dijaki in osnovnošolci tudi v praksi spoznavajo z delom na fakulteti.

Raznolike delavnice in praktično delo

Skozi poučne delavnice udeleženci spoznavajo naloge inženirjev gradbeništva, geodezije in vodarstva, ki segajo vse od priprave projekta do gradnje čisto pravega objekta, teden pa bodo zaključili s slavnostno otvoritvijo. S sodobnimi inženirskimi programi so se že naučili računalniško načrtovati objekt, nato pa so zasnovano konstrukcijo tudi mehansko preizkusili s fizikalnimi modeli in izvajali terenske vaje. Delavnice tako potekajo zelo razgibano: v predavalnicah, računalniških učilnicah, sodobno opremljenih laboratorijih in v okolici fakultete, ne manjka pa niti zabave, družabnih aktivnosti in skupinskih iger.

Od mešanja betona do vgrajevanja v temelj objekta

Zelo zanimiva in razgibana je bila delavnica o svežih betonih, med katero so učenci in dijaki spoznavali materiale, ki jih rabimo za njegovo pripravo. Med delavnico so po navodilih zamešali beton in z uporabo najnovejše opreme preizkusili njegove lastnosti, nato pa se iz laboratorija premaknili na gradbišče, kjer so beton vgradili v temelj objekta. Sledilo je preverjanje lastnosti betona v trdnem stanju. To je potekalo na način, ki so ga mladi najbolje razumeli, namreč, koliko slonov bi morali naložiti na betonsko kocko, da se kocka poruši.

Spoznati celostni pristop

Kot je povedala prof. dr. Violeta Bokan-Bosiljkov iz Katedre za preizkušanje materialov in konstrukcij, je namen poletne šole, da mladi spoznajo celosten pristop, ki je potreben za izgradnjo končnega objekta. Gradnja paviljona oziroma lesene senčnice, ki je letošnji "projekt mladih", se je tako pričela s pripravo, nadaljuje se z različnimi fazami gradnje, v petek pa bodo slavnostno otvorili končni objekt. Tekom celega tedna udeleženci tako spoznavajo naloge inženirjev gradbeništva, geodezije in vodarstva ter ob tem raziskujejo svoj potencial, talent in zanimanje.

Prednosti poletne šole za dijake in osnovnošolce

Kot je povedala asist. dr. Petra Štukovnik, mentorica na delavnici o svežih betonih, bo poletna šola UL FGG mladim dala znanja, ki jim jih osnovne in srednje šole še ne morejo. Namen je, da v mladih vzbudijo zanimanje za študij, ki jim "ponudi široko znanje in zmožnost konstrukcije nečesa novega, kar je v današnjem času izredno pomembno." Tudi udeleženci poletne šole niso bili ravnodušni, saj se jim zdijo delavnice izredno poučne. Tako pravi skoraj 9-letni Jakob, da si želi postati gradbenik, ker je delo, od izvedbe zakoličbe do mešanja betona, zelo zanimivo. Prav tako se je Nik, ki je pravkar zaključil osnovno šolo, navdušil nad delavnico priprave betona, zelo zanimivi pa so se mu zdeli tudi preizkusi, kako deluje plaz. "Program je zanimiv, animatorji so super, znanje, ki ga pridobiš pa predvsem praktično, povsem drugačno od tistega, kar dobiš med sedenjem v učilnicah. Prepričan sem, da bo poletna šola marsikoga pritegnila, da tukaj nadaljuje študij," pa Nik še doda.

Poletno šolo so na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani v letošnjem letu organizirali prvič, in sicer v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Namen te prve poletne šole je, da postane tradicija, s katero bodo mladim, ki se še odločajo za svojo karierno pot, pokazali vse zanimivosti in lepoto študija oziroma poklica inženirjev gradbeništva, geodezije in vodarstva.

Več o poletni šoli pa na:

https://www.zotks.si/od-projekta-do-objekta-poletna-%C5%A1ola-fgg-2016

Utrinke lahko spremljate tudi na njihovem FB profilu: https://www.facebook.com/poletnasolafgg/