O-STA

Z domačim ljubljenčkom lažje prebrodite šok ob upokojitvi

Živali ljubezen vračajo

"Varstvo živali se prične doma." Slogan varstva živali, nas spomni, da zaščite ne potrebujejo le živali na prostem, pač pa tudi tiste, ki smo jih sami sprejeli medse in ki so bolj kot vse druge popolnoma odvisne od nas.

Trud, s katerim svojim hišnim tovarišem želimo omogočiti zdravo in srečno življenje, je poplačan. Žival nas zanj z marsičem nagradi. Toplina, naklonjenost, nagovor, varnost, zavetje - skratka obogatitev, ki jo življenje z živaljo prinese in je z besedami skoraj ni moč izraziti.

Kot primer vzemimo upokojitev: te se starejši zaposleni dolga leta veselijo. Vendar pa se veselje pri marsikomu kmalu po tem razblini in pojavi se občutek praznine. Sprva sta svoboda in "sladko brezdelje" v užitek. Toda kmalu za tem se dejstvo, da nalog in utečenega dnevnega reda ni več, prične negativno odražati. Ta pojav imenujejo zdravniki in psihologi šok ob upokojitvi. Pri tem je vseeno, kateri poklic ste opravljali. Pred občutkom "ne potrebujejo te več" ni varen nihče.

Domače živali zahtevajo svoje

Najkasneje ob upokojitvi je dobro razmišljati o nakupu domače živali.

Kajti pes ali mačka in celo ptič v kletki napolnijo življenje z novimi nalogami in odgovornostjo.

Vseeno je, če se odločimo za dlakastega štirinožca ali pernatega dvonožca: žival nam pomaga razporediti dan. Življenje z novim hišnim tovarišem poteka - tako kot prej na delovnem mestu - "po načrtu".

Žival s svojimi "posebnimi" potrebami namreč zahteva ustaljen čas hranjenja, nego in oskrbo kot tudi dovolj časa za ukvarjanje in skupno igro.

Domače živali s svojimi prirojenimi zahtevami vrnejo vsakodnevnemu življenju red in ustaljenost. Poleg tega dajo človeku občutek, da ga nekdo spet potrebuje.

Domače živali pomagajo navezovati stike

Če ste zaposleni ali hodijo otroci še v šolo, so številni stiki z drugimi ljudmi nekaj povsem samoumevnega; pogovor s kolegi, skupno delo ali izmenjava izkušenj.

Zato pa imajo starejši ljudje precej manj "načrtovanih" priložnosti za srečanje z drugimi ljudmi. Domače živali preprečujejo nevarnost izolacije, saj zahtevajo stike in pogovor.

Sprehod s psom je ena boljših priložnosti za spoznavanje drugih ljudi. Z jasno vidnim "skupnim interesom" na vrvici je pogovor hitro začet.

Poleg tega je pes s svojim naravnim obnašanjem človeku "zgled": kot žival vajena življenja v krdelu in navezovanja stikov, mu nikoli ne pride na misel, da bi mimo sovrstnika, znanca ali tujca, odkorakal brez pozdrava. Zato je povsem normalno, da tudi njegovi dvonožni spremljevalci izmenjajo par besed.

Prav tako se lahko preko svojih živali spoznajo lastniki mačk. Člani felinoloških klubov niso le sogovorniki s skupnim interesom. Na pomoč si priskočijo tudi pri varstvu svojih predečih prijateljev v času dopusta ali zdravljenja.

Z domačo živaljo je življenje bolj zdravo

Vsak zdravnik bo potrdil, da je redno gibanje eden pomembnejših predpogojev za trdno zdravje. Za razliko od prejšnjega, aktivnega načina življenja, so upokojenci pogosto telesno premalo dejavni. Posledica tega sta hiter upad zmogljivosti ter nepotrebno pospešen proces staranja.

Tudi tukaj je učinek domačih živali presenetljiv: od človeka zahtevajo gibanje in tako pripomorejo k aktivnejšemu načinu življenja.

Kdor se s psom poda na daljše sprehode in mu s tem omogoči potrebno gibanje, s tem ne koristi le štirinožnemu spremljevalcu, temveč tudi sebi. Analize strokovnjakov so pokazale, da že osem do deset ur hoje tedensko zadostuje za ohranjanje telesne pripravljenosti.

Seveda pa "sprehod okrog stanovanjske hiše" ne zadostuje. Prav upokojenci bi si morali vzeti čas za daljše sprehode. In če občasno počasi tečete ob psu, potem je ta že skoraj kot trener.

Ob mački se nam porodi misel na sprostitev in zapečkarstvo. Vendar pa nas živahni "sobni tigri" kaj radi pritegnejo k razposajeni igri. Pri tem se čisto spontano pričnete gibati in tako ohranjate telesno pripravljenost. Celo ptiču v kletki ne bi mogli odreči blagodejnega učinka: zdravniki so ugotovili, da že njihova prisotnost in ukvarjanje z njimi učinkujeta pomirjujoče na utrip in pripomoreta k normalizaciji krvnega pritiska.

Naj nas torej ne čudi preveč, da v ZDA in nekaterih evropskih deželah zdravniki takorekoč "predpišejo" domače živali - tudi kot "zdravilo" proti šoku ob upokojitvi.

"Novice o domačih ljubljenčkih" objavljajo tekste, ki se jih lahko brezplačno,

v celoti ali delno, objavlja, navaja ali drugače uporablja.

V primeru objave prosimo za izvod Vaše publikacije ali elektronsko obvestilo o publiciranju.