O-STA

MERGENTALERJEVA Ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju

Mergentalerjeva ulična galerija na Tomšičevi ulici v Kranju je umetniški projekt, pri katerem sta moči združili Layerjeva hiša in družba TAM-TAM. Prvi predstavljajo aktivno stičišče kulturnega, urbanega in družabnega dogajanja v Kranju, drugi skrbijo za pestro in ustvarjalno okolje z ljubljansko TAM-TAMovo Ulično galerijo na Vegovi ter drugimi družbeno odgovornimi projekti. Umetnost v sklopu ulične galerije pred pragom Layerjeve hiše bo vsak mesec zaznamoval in predstavil nov avtor, vsak s svojim slogom in izraznostjo.

Kranjsko Ulično galerijo na Mergentalerjevi hiši sestavljajo trije plakatni panoji velikosti 2x1,4 m, na katerih bodo svoja dela javnosti predstavljali raznoliki avtorji, ki ustvarjajo v mestu, z mestom in na mejah različnih umetniških praks - kot so ilustracija, strip, slikarstvo, arhitektura in umetnost besede. Pridružili se nam bodo umetniki, ki v ustvarjanju na prostem vidijo poseben izziv, kranjsko galerijo na prostem pa bodo preoblekli v iskrive, vznemirljive in kakovostne avtorske vsebine. V Ulični galeriji postane mesto umetnikov atelje; umetnik gleda, opazuje, reflektira in izpostavlja, mimoidočim pa se tako ponudi kot osebni vodič po mestu.

V Ulični galeriji Layerjeve hiše in TAM-TAMa v Kranju se nam bo vsak mesec predstavil nov umetnik, kot prvega pa smo lahko pozdravili domačina, prejemnika evropske nagrade za književnost, nominiranca za nagradi kresnik in kritiško sito, Jasmina B. Freliha. Umetnik je prvo razstavo v Ulični galeriji odprl v soboto, 24. septembra 2016, ob 11:00 uri, pred pragom Layerjeve hiše na Tomšičevi ulici v Kranju.

Jasmin B. Frelih: Drobne iluzije

Jasmin B. Frelih se v Mergentalerjevi ulični galeriji predstavlja s projektom, ki išče vizualne podobe svoji besedni umetnosti. Na ogled postavlja naslovnico in podobi dveh kratkih zgodb s pripadajočim besedilom, ki jih poimenuje Drobne ideologije (Tiny Ideologies), kar je tudi naslov njegove prihajajoče e-knjige. Frelih se s projektom sprašuje, kaj digitalizacija povzroča vsebini, knjigi in nenazadnje vizualni podobi. K premisleku vabi tudi vizualne ustvarjalce in jih poziva, da njegove zgodbe vizualizirajo. Izbrane naslovnice bodo kratke zgodbe spremljale na policah e-knjigarn, 8. februarja 2017 pa se bodo v obliki razstave prestavile v Galeriji Layerjeve hiše.

Pri razstavi Jasmina B. Freliha gre za premierno salvo projekta Tiny Ideologies (Drobne ideologije), ki bo raziskoval sodobno globalno krajino književnosti, umetnosti, medijev in založništva.

Štirinajst kratkih zgodb se bo skušalo izviti iz svojega staromodnega bivanja na knjižnih policah in svoje bistvo razkropiti v digitalni prostor.

Komunicirati po vseh kanalih.

Nagovarjati vsa občinstva.

Avtor zgolj kot organizacijski princip prenosa, kaprica intervencije.

Vsebina? Je v digitalnem prostoru vsebina sploh še pomembna? Ekonomija pozornosti zahteva samo tvoj klik, ne tvojega časa. Literatura ne more tekmovati s tehno-norostjo instantnih, nenehnih, neskončnih vsebin. Vsako minuto se nekje na spletu, v oblaku, v kleti nekega gromozanskega skladišča, zgradi nova knjižnica. Toda literatura ni zgolj informacija.

Je tudi čutnost.

Skupnost.

Odnos do sveta.

Zato ne sme zbledeti niti v okoljih, ki so ji sovražna.

Sodobni svet je v pretežni meri sestavljen iz izpeljav vsebine. En sam dogodek se v trenutku razkropi na milijone naprav, pred milijone oči, in se pred končno pozabo odvije še neštetokrat - na zaslonih, skozi pripoved, v spominu človeštva. Vsaka stvar generira odmeve, vsak podatek je zabeležen, ovrednoten, izpeljan znova in znova v vedno drugačnih tehnoloških in družbenih kontekstih. To je zgodba civilizacije. Tako civilizacija raste.

Z izpeljavo napravimo, da nekaj zamišljenega ali danega postane dejstvo.

V projektu je zamišljenih in danih štirinajst zgodb, ki bodo z izpeljavo - prevodno, čutno, tehnično in umetniško - postale nove zamišljenosti in nove danosti, nova dejstva za nove odmeve.

Avtor:

Jasmin B. Frelih (1986, Kranj) je avtor romana Na/pol (Cankarjeva založba, 2013), prejemnika Nagrade za najboljši literarni prvenec 2013 in Evropske nagrade za književnost 2016, in zbirke kratkih zgodb Ideoluzije (LUD Literatura, 2015).

V svojih delih raziskuje obstoj posameznika znotraj čustvenih, družbenih in civilizacijskih stanj in svetov, ki ga presegajo.

+++

www.layer.si

www.tam-tam.si

Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/172932139780028/

+++

Kontakt:

Zala Vidali

+386 31 279 331

zala.vidali@layer.si

Layerjeva hiša

Tomšičeva 32

4000 Kranj

www.layer.si

Zanjo: Zavod Carnica, Struževo 3, 4000 Kranj