O-STA

Simbioza Giba 2016-na lokacijah po vsej Sloveniji-za vse generacije

"VSE ŽIVLJENJE SE GIBAMO"

HITRE INFORMACIJE

Vseslovenska otvoritev, 10.10.2016 ob 10:00 na Osnovni šoli Vič (Abramova 26, Ljubljana): slavnostna otvoritev + prikaz in izvedba aktivnosti Simbioza Giba

Himna Simbioza Giba: glasovna izvedba, video izvedba

Simbioza je dobila svojo prvo HIMNO- Zamigaj z nami. Letos bomo migali, gibali, plesali, se smejali in veselili na melodije pesmi Zamigaj z nami. Veseli bomo, če jo lahko delite tudi po vaših kanalih

Zgodbe Simbioza Giba, Izjave Simbioza Giba

Slikovno gradivo Simbioza Giba

Video utrinki- 1 2 3

Prijave za udeležence: www.simbioza.eu ali preko 030 456 776

Kontakt: info@simbioza.eu, 040 600 133 (vodja projekta Ana Pleško)

O SIMBIOZI

Simbioza Genesis je socialno podjetje, ki od leta 2011 skrbi za povezovanje med generacijami. V svojem bistvu povezuje mladost in modrost in si prizadeva za večjo socialno povezanost med njima. Starejši generaciji predstavlja novosti, brez katerih so oddaljeni od aktualnega dogajanja. S projekti kot so e-Simbioz@, Simbioza šole in z medgeneracijskim centrom ustvarjajo okolje, v katerem se učijo eden od drugega. S svojim delovanjem so v petkih letih uspeli povezati več kot 50.000 ljudi. Vršilci plemenite dolžnosti povezovanja in izobraževanja skrbijo za neprestano širjenje dejavnosti in prepoznavnosti projekta tako v Sloveniji kot tudi v svetu.

SIMBIOZA GIBA 2016 - ZAMIGAJ Z NAMI!

Letošnja akcija Simbioza Giba, ki bo potekala med 10. in 16. oktobrom po vsej Sloveniji, je že tretja po vrsti in že tretje leto poteka kot vseslovenski prostovoljski projekt, ki skrbi za širjene telesne kulture, gibanja in medgeneracijskega povezovanja. Tudi letos bo združeval šport, rekreacijo in gibanje. Simbioza Giba združuje gibanje z udeleženci vseh generacij. Letošnji slogan je "Vse življenje se gibamo!" in ponovno poudarja pomen gibanja skozi vse življenje. Vedno se lahko gibamo, seveda na različne načine in to možnost moramo neprestano izkoriščati. Gibanje prinaša veselje, zdravje in dobro počutje ter nam daje občutek živosti. Simbiozo Giba bo letos spremljala tudi zelena agenda. Povezanost z naravo ima izjemen pomen zaradi hitrega načina življenja. Pri vse večji prepoznavnosti pozitivnih učinkov rednega gibanja je pomembno tudi, da je gibanje v naravi na voljo vse leto in da je narava naš največji športni objekt. Bližina narave je pomembna zaradi možnosti sprostitve in gibanja, ki je v naravi dostopen vsakemu. Dejavnosti bodo na lokacijah Simbioza Giba kot že v preteklosti prilagojene različnim lokacijam in njihovim udeležencem. Več o izvedbi lahko najdete na spletni strani akcije www.simbioza.eu . Na dogodek se je zaradi lažje organizacije potrebno prijaviti. Prijave zbiramo na že omenjeni spletni strani akcije www.simbioza.eu in na telefonski številki 030-456-776.

Zakaj je akcija Simbioza Giba pomembna?

· Ker spodbuja športno aktivnost, kot enega ključnih elementov zdravega načina življenja.

· Ker podpira zdravje, ki ga vsi potrebujemo za kvalitetno življenje, kar je splošni interes.

· Ker vzpostavlja dialog med generacijami, ki je pogostokrat prekinjen.

· Ker je za uspešno delovanje družbe potrebno vzdrževati pozitivno klimo med vsemi generacijami. (Družba na splošno postaja starejša in naša naloga je, da se s tem pravilno soočimo. Pretok informacij je še kako pomemben in medgeneracijsko gibanje je eden izmed načinov, ki to omogoča. )

· Ker gibanje premika. Spodbuja nastajanje idej. (Gibamo se na različne načine. Šport je dejavnost doseganja uspehov, rekreacija spodbuja povezovanje in gibanje omogoča premike. Če so te prilagojeni posameznikom so premiki pozitivni. )

Cilji akcije:

· Ozaveščanje vseh generacij o pomenu zdravega življenjskega sloga

· Vzpostavitev sodelovanja med generacijami

· Približevanje gibanja ljudem vseh starosti in predvsem poudarjanje prilagojenega gibanja skozi vse življenje

· Brezplačna priložnost vsem generacijam za raziskovanje načinov gibanja, športov in rekreacijskih dejavnosti.

· Poudarek na gibanju v naravi, ki je naša največja gibalna površina, v kateri se v vsakem letnem času najde prosto mesto

· Promocija vseživljenjskega gibanja in učenja

· Opozarjanje na številne načine gibanja, ki so na voljo v lastni režiji ali med vodenimi vadbami

· Vzpodbujanje družbene odgovornosti do starejših v obliki prostovoljnega dela med vsemi generacijami

Akcija Simbioza Giba se zaveda, da gre za določen del kakovostnega sloga prebivalstva, pomemben pa je tudi pogled na celotni kakovostni življenjski slog prebivalcev Slovenije. Vse je pomembno in nič ni najbolj pomembno. Modrost je v uravnoteženju vsebin.

Temelji na vsebinskih elementih:

· Mentalno zdravje

· Telesno zdravje-gibalna kultura, rekreacija, šport

· Zdrava in kakovostna prehrana

· Zdravo življenjsko okolje

· Kakovostna temeljna zdravstvena preventiva

· Ozaveščena potreba in možnosti po telesni kulturi: gibanje, rekreacija in šport

· Ustvarjanje in uživanje duhovnih vrednot

· Uravnavanje svojin pozitivnega miselnega vzorca

· Harmonija medgeneracijskega sodelovanja

· Svoboda duha in ustvarjalnosti

· Radostno, osmišljeno in harmonično prepletanje vseh življenjskih obdobij

DEJAVNOSTI NA LOKACIJAH:

· tek, pohodništvo, nordijska hoja, kolesarjenje, splošna vadba, plavanje, ples,...

· igre z žogo, vodni športi, programi za otroke, programi za starejše, fitnes

· programi za ciljne skupine s posebnimi potrebami

· joga aplikacije, druga programska ponudba v izvajalskih okoljih

· različna testiranja

· dnevi odprtih vrat in izvajanje gibalno, rekreacijskih, športnih aktivnosti v: športnih organizacijah in društvih, zdravstvenih domovih, zvezah, vrtcih, šolah, turističnih društvih...

Do pričetka vseslovenskega akcije nas loči le še nekaj dni, zato pohitite s prijavami.

Akcija Simbioza Giba 2016 se bo pričela z otvoritvijo, ki bo potekala na OŠ Vič, Abramova 26, s pričetkom ob 10:00 uri. Vljudno vabljeni, da se nam na pridružite na otvoritvi ali na kateri od ostalih lokacij po Sloveniji. Vse življenje se gibamo- Gibajmo se med generacijami!

Akcije ima svoj obseg tudi zaradi podpore strateških partnerjev (Ministrstvo za zdravje, Olimpijski komite Slovenije, Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zveza društev upokojencev Slovenije, Zavarovalnica Triglav), pokroviteljev ter ambasadorjev iz vrst znanih Slovencev in občinskih ambasadorjev.

Prvič smo izbrali tudi občine, ki so si zaradi izjemne aktivnosti in prizadevanja prislužile priznanje za Najboljše občine akcije Simbioze Giba 2015! Priznanje so prejele občine Hrastnik, Kanal ob Soči, Sevnica, Tišina, Trebnje, Trzin in Mestna občina Nova Gorica. Nekaj zbranih utrinkov najboljših Simbioza občin najdete TUKAJ.

Podporniki, ambasadorji in partnerji so o akciji povedali:

Predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez:

Vsekakor ne gre le za dejavnost našega telesa, ki nam je prirojena, večini praktično tudi samoumevna in ki ima dokazano izjemne koristi za naš večplastni razvoj, temveč se prek zdravega in aktivnega življenjskega sloga posameznika izboljšuje in razvija tudi družba sama. Tudi zato so tovrstni projekti, kot je Simbioza giba ter predhodni projekt e-opismenjevanja, izjemnega pomena z vidika socialne čuječnosti, medgeneracijskega sodelovanja ter izraz odprte in solidarne družbe. V projekt vložena leta truda, idej in elana ter po drugi strani njegova prepoznavnost in odzivi uporabnikov so vsekakor navdihujoči.

Predsednik Državnega sveta RS Mitja Bervar, mag. manag.:

Človek je ustvarjen za gibanje, za premikanje, za snovanje, za kreativnost in udejanjanje. Od mladih nog, ko se uči in se vključuje v človeško družbo, do zrelih let, ko z aktivnostjo ohranja zdravje in bister um. Zaradi tega akcija Simbioza giba, ki že prerašča v pravo gibanje, opravlja izjemno delo.

Varuhinja človekovih pravic ga. Vlasta Nussdorfer:

Ko govorim o gibanju pomislim na vse skupine ljudi, kajti le tako bomo lahko uspeli premagati težave starosti, če bodo že mladi gibali. Dan danes me skrbi, ker je vse preveč mladih za računalnikom in zdi se mi da so take akcije zelo koristne. Seveda tudi veliko starejših ne najde pravega časa, motivacije in zato je akcija izjemnega pomena.


Generalna direktorica Direktorata za javno zdravje (Ministrstvo za zdravje) ga. Mojca Gobec:

Projekt Simbioza giba nas nagovarja k redni telesni dejavnosti in k medgeneracijskemu povezovanju, s čimer sledi ciljem Resolucije o Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, ki jo je državni zbor sprejel leta 2015 in s katero vlada izvaja ukrepe, ki bodo pripomogli k bolj zdravi družbi. Povezovanje vseh, ki lahko prispevamo k bolj zdravemu življenjskemu slogu prebivalstva, je ključ k uspehu, zato Ministrstvo za zdravje z veseljem podpira projekt.

Nacionalni inštitut za javno zdravje:

Nacionalni inštitut za javno zdravje podpira projekt Simbioze giba zaradi medgeneracijskega sodelovanja, ki omogoča brezplačen dostop do športnih in rekreativnih dejavnosti na številnih lokacijah po Sloveniji. Priporočamo upoštevanje priporočil SZO, ki za ohranjanje zdravja zdravim odraslim priporoča 30 minut, otrokom in mladostnikom pa 60 min zmerno intenzivne telesne dejavnosti dnevno.

Zveza društev upokojencev, Janez Matoh:

Tudi za starejše v vseh starostnih obdobjih so gibalna kultura, rekreacija, športna rekreacija in šport pomembna prvina "kakovostnega življenjskega sloga starejših prebivalcev Slovenije". Projekt "SIMBIOZA GIBA 2016" nas vsebinsko nagovarja k dodani vrednosti vključevanja tudi v organizirane oblike kakovostnih raznolikih in varnih vadb po meri starejših. Programska partnerstva DU in ŠD naj bi bila tudi vsebinsko namenjena starejšim.

Olimpijski komite Slovenije:

Šport v Sloveniji je nacionalna vrednota, ki ponuja vse vrste izraznih možnosti v vseh življenjskih obdobjih. Projekt Simbioza Giba je hkrati tudi vabilo v okolja športnih klubov in društev. Ti ponujajo in izvajajo programe, namenjene različnim interesom v naravnem in urbanem okolju, v vseh štirih letnih časih.

Rok Marguč, športnik:

Moja želja je, da bi se vsako leto naučil ali poskusil nov šport. Tudi sam se pri posameznem športu trudim priti iz cone udobja. Poskusiti novo, premikati meje mogočega, stopiti korak naprej, korak iz povprečja. Mnenja sem, da toliko kot je različnih ljudi, toliko različnih športov tudi poznamo in mislim, da lahko prav vsakdo najde šport zase. Izkoristite teden, ki prihaja s Simbiozo Giba in športajte.