O-STA

Druženje mladosti in modrosti je najboljša šola za življenje

Ljubljana, 10.10.2016.
Pričela se je zadnja Simbioza Giba, gibalo bo več kot 20.000 ljudi.

Na uradni otvoritvi, ki je danes potekala na Osnovni šoli Vič, smo tudi uradno odprli in zamigali letošnji Simbioza Giba akciji naproti. Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, na otvoritvi pa je kot častna govornica spregovorila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ga. Anja Kopač Mrak. Akcija bo potekala med 10. in 16. oktobrom po celotni Sloveniji za vse generacije.

Z današnjim dnem se odpira več kot 300 lokacij po vsej Sloveniji- sodelujejo vrtci, osnovne in srednje šole, različna društva in klubi ter drugi ponudniki lokacij. Simbioza Giba letos poteka pod sloganom "Vse življenje se gibamo!".

Vodja projekta Ana Pleško je ob pričetku tretje in zadnje Simbioza Giba akcije poudarila, da bo Simbioza vedno čudovita zgodba, ki povezuje različne generacije po celotni Sloveniji: "Simbioza Giba je zgodba, ki povezuje Slovenijo. Ni pomembno, ali se gibamo ali se računalniško izobražujemo ali pa enostavno, medgeneracijsko sodelujemo, to bo vedno naša Simbioza, Simbioza vseh nas. In verjamem, da je ključ prihodnosti v medgeneracijskem sodelovanju in da je druženje mladosti in modrosti najboljša šola za življenje."

Govorci so svoje govore namenili pomenu zdravja in gibanja v Sloveniji ter projekt Simbioza Giba prepoznali kot pomemben člen na lokalnem in nacionalnem nivoju.

"Gibanje mi pomeni svobodo. Gibanje je življenje. Sama se gibam, če se le da- vsak dan. Simbioza Giba je zelo pozitivna, ker je gibanje za vse generacije, druga točka je povezovanje generacij in tretja je prostovoljstvo. Pri Simbioza Giba se združuje temeljne elemente, predvsem pa projekt povezuje družbo kot celoto", je povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ga. Anja Kopač Mrak.

Koordinator akcije na Fakulteti za šport, g. Janez Vodičar je izpostavil, da je Simbioza Giba izjemno pomembna akcija v Sloveniji, ki daje poudarek gibanju vsem državljanom: "Za otroke in mladino je gibanje izjemno pomembno iz vidika gibalnih navad, za starejše pa ima gibanje še poseben pomen, saj v zrelih letih potrebujemo več gibanja katerega moramo vsekakor izvajati na pravilen način. Gibanje za zdravje, zdravje za gibanje je pomembno sporočilo, ki naj traja celo leto in naj se po tem tednu v oktobru nadaljuje skozi celotno leto."

Vseslovensko akcijo podpirajo številni znani predstavniki, prav tako predsednik Vlade Republike Slovenije g. Miro Cerar, ki je povedal, da je gibanje ključnega pomena za zdravo in polno življenje: "Ne samo zaradi pomembnega zmanjševanja zdravstvenih težav in boljšega fizičnega zdravja, temveč tudi zaradi vpliva na duševno zdravje, počutje in samozavest. Gibanje in zdrav način življenja sta neprecenljiv gradnik zdrave in samozavestne družbe, ki gleda v prihodnost. Pri tem ima projekt Simbioza giba pomembno vlogo, saj spodbuja medgeneracijsko sodelovanje in tako povezuje mlade in starejše, da sodelujejo in izmenjajo svoje izkušnje ter energijo. In to na najbolj zdrav možen način - z gibanjem.

Sklepna misel vseslovenske akcije je povzeta s sloganom akcije: "Vse življenje se gibamo!". Skozi akcijo in projekt zagovarjamo, da je ključnega pomena, da sporočilo o zdravem načinu življenja širimo in krepimo zavest o pomenu dnevnega gibanja za zdravje človeka in kvalitetnejšo življenjsko obdobje, prav tako pa je pomembno gibanje v vseh življenjskih obdobjih. S strokovno podporo močnih strateških partnerjev (- Ministrstvo za zdravje, Olimpijski komite Slovenije, Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zveza društev upokojencev Slovenije), podporo ambasadorjev projekta in podporo pokroviteljev (Zavarovalnica Triglav), so pripravili zanimiv in pester program. Prijave potekajo preko www.simbioza.eu ali preko telefonske številke 030 456 776.

Več informacij: 040 600 133, pr@simbioza.eu

Hvala, ker boste z objavo podprli naš vseslovenski prostovoljski projekt Simbioza Giba.

Ekipa Simbioza
Simbioza Genesis, socialno podjetje
PR in odnosi z javnostmi


Tel: +386 40 600 133
E: pr@simbioza.eu
W: www.simbioza.eu

Facebook: Simbioza