O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Mestna občina Velenje absolutna zmagovalka natečaja En.občina

Velenje, 12. oktober 2016 - Mestna občina Velenje je postala absolutna zmagovalka letošnjega natečaja En.občina, saj se je med vsemi sodelujočim izkazala z najvišjim številom točk in najodmevnejšimi projekti.

Podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol je na današnji razglasitvi rezultatov prejel kar tri priznanja in sicer za uvrstitev v superfinale natečaja En.občina 016, za energetsko najodmevnejšo občino v Sloveniji v kategoriji velikih občin in za absolutno zmago v natečaju En.občina 016.

Strokovna komisija je med vsemi slovenskimi občinami v prvem krogu izbrala 70 tistih, ki redno poročajo državi o izvajanju akcijskega načrta, ter na podlagi poročil na koncu izbrala po tri super finalistke v vsaki kategoriji med malimi, srednjimi in velikimi občinami. Izbrali so občine, ki se zavedajo energetsko učinkovitega ravnanja in v tem vidijo priložnost za izboljšanje stanja v lokalni skupnosti.

Organizatorji natečaja, portal Energetika.NET, so v obrazložitvi zapisali: "V Mestni občini Velenje se nenehno ukvarjajo z uvajanjem novih tehnologij na področju OVE in URE. V preteklosti so med drugim načrtovali gradnjo polnilnic na vodik, trenutno pa se izdeluje študija možnosti izkoriščanja vodika na širšem področju Šaleške doline. S pomočjo različnih evropskih programov uvajajo nove tehnologije v sisteme upravljanja z energijo, nadzora nad rabo energije, izkoriščanja novih tehnologij. Občina je zelo uspešna pri pridobivanju nepovratnih sredstev. V zadnjih petih letih so v Mestni občini Velenje za projekte pridobili več kot 27 milijonov evrov nepovratnih sredstev preko evropskih razpisov. Dobrih šest milijonov evrov je sofinancirala tudi država. Skupaj z Zavodom KSSENA zelo uspešno prenašajo nova znanja iz tujine in ga implementirajo v svoje okolje. Nova znanja s pomočjo strokovnega in inovativnega lastnega kadra nastajajo tudi v občini sami ter se prenašajo naprej v druga lokalna in celo evropska področja."

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje