O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Rožnati oktober v Velenju

Velenje, 17. oktober 2016 - Društvo za boj proti raku Velenje v sodelovanju z Mestno občino Velenje, Zdravstvenim domom Velenje, Univerzo za 3. življenjsko obdobje Velenje, Inštitutom Integra, Osnovno šolo Gorica in Šolo za storitvene dejavnosti bodo v petek, 21. oktobra 2016, od 10. do 12. ure na velenjski Promenadi pripravili prireditev Rožnati oktober v Velenju.

V okviru prireditve bodo predstavili pravilni način samopregledovanja dojk na modelih, pomen zdrave prehrane in zaščite pred soncem v boju proti raku. Obiskovalcem bodo merili indeks telesne mase in krvni tlak ter delili roza pentlje. V okviru prireditve bo na ogled tudi plesna predstava, ki jo bodo pripravile dijakinje Šole za storitvene dejavnosti Šolskega centra Velenje.

Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojke, najpogostejši obliki tega obolenja pri ženskah v Sloveniji. Preživetje bolnic s tem obolenjem je pri nas, predvsem zaradi poznega odkrivanja bolezni, še vedno slabše od evropskega povprečja, saj skoraj polovica žensk pride prvič k zdravniku z lokalno napredovalo boleznijo.

Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje zdravljenje. Zato vsako leto oktobra povsod po Sloveniji potekajo različne aktivnosti, s katerimi se posameznike seznanja s to boleznijo.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje