O-STA

Zrejni pregledi Združenja rejcev lipicanca Slovenije

Kobilarna Lipica bo v soboto in nedeljo, 22. in 23. oktobra, gostila zrejne preglede za lipicance iz zasebne reje, ki jih prireja Združenje rejcev lipicanca Slovenije. Ohranjanje pasme čudovitih belih lipicancev je njihovo poslanstvo in izjemna tradicija, zato bo strokovno dogajanje združilo številne ljubitelje teh plemenitih slovenskih konj.

V soboto bodo potekale registracije, identifikacija in ocenjevanje žrebet letnika 2016, udeleženci pa bodo v Graščini Kobilarne Lipica lahko prisluhnili tudi seminarju "Ocenjevanje zunanjih lastnosti lipicanskega konja". Seminar je namenjen izključno rejcem, ki jim bodo predavali uveljavljeni strokovnjaki. Prof. dr. Peter Dovč bo govoril o napovedovanju plemenskih vrednosti pri lipicanskem konju, Klemen Turk, dr. vet. med se bo posvetil rejskemu programu za pasmo lipicanec, mag. Janez Rus, dr. vet. med. pa presoji lastnosti lipicanca. V nedeljo bodo sledili preizkus delovnih sposobnost, ocenjevanje in odbira kobil ter žrebcev za vpis v rodovniško knjigo. Zaključek zrejnih pregledov in predstavitev najbolje ocenjenih žrebet, kobil in žrebcev pa bosta potekala od 13:00 ure dalje, v nekoliko bolj neformalnem slogu.

Tovrstna srečanja so za ohranjanje čudovite lipicanske pasme konj, slovenskega simbola, izjemno pomembna, srečanja, kot je prihajajoče, pa še dodatno krepijo izjemnost Kobilarne Lipica na področju kulturno zgodovinske in naravne dediščine.