O-STA

Na Europarkovem festivalu medu je bilo sladko

Med so v svojih časih uporabljali že stari Egipčani, zaradi njegovega sladkega okusa in zdravilnih učinkov pa je priljubljen še danes. Ali ste vedeli, da bi brez čebel tudi mi ostali brez hrane in zakaj? V petek, 18.11., in soboto, 19.11., je v sklopu projekta "Tradicionalni slovenski zajtrk" potekal 5. Europarkov festival medu, na katerem so šole, vrtci in ostali obiskovalci dobili odgovor tudi na to vprašanje ter spoznali vsa sladka medena doživetja. Ogledali so si razstavo čebelarskega orodja in čebeljih izdelkov, bogato čebelarsko tržnico, spoznali pot od čebele do medu in na ustvarjalni delavnici v znak podpore svetovnemu dnevu čebel izdelovali slovensko čebelo - kranjsko sivko. Tokratni festival je bil namreč še posebej pomemben, saj je bil posvečen tudi iniciativi slovenskih čebelarjev, da 20. maj, rojstni dan slovenskega pionirja čebelarstva Antona Janše, postane SVETOVNI DAN ČEBEL. Najbolj sladko pa je bilo seveda pokušanje različnih vrst slovenskega medu, tudi v kombinaciji s čokolado in lešniki, borovnicami in še čim. Prav kmalu se bodo predvsem otroci tudi doma sladkali s prazničnimi medenjaki, odrasle pa bo pogrela še medica.