O-STA

Dijaki so si pobližje ogledali letala

Bližajo se informativni dnevi za dijake in študente, ki se spet aktivneje soočajo z vprašanji, kateri študij in poklic izbrati ter s tem ustvariti svojo prihodnost. Pri tako pomembni odločitvi se morajo zavedati vseh možnosti, ki so jim na voljo. V podjetju Adria Airways Tehnika na Brniku so zato dijakom 5. letnika poklicno tehniškega izobraževanja (smer strojni tehnik in avtoservisni tehnik) s Šolskega centra Ptuj že kmalu po začetku šolskega leta omogočili ogled letal in drugih aktivnosti.

Ogledali so si tudi pilotsko kabino

Da bi jim kar najbolje predstavili ter jih vzpodbudili za delo na področju vzdrževanja letal, letalskih komponent in pravzaprav celotne letalske industrije, so dijakom organizirali ogled hangarjev s servisiranimi letali, pripravili pa so tudi ogled zavorne, motorne in kabinske delavnice. Dijaki so svoje zanimanje pokazali z vprašanji strokovnjakom, ti pa so jih z veseljem popeljali še skozi notranjost servisiranega letala. "Dijaki so si z zanimanjem ogledali turbinske motorje, še posebej pa jih je razveselil tudi ogled pilotske kabine in lokacije črne skrinjice," je povedal Jože Trantura s Šolskega centra Ptuj, ki je spremljal dijake. Obisk so na Šolskem centru sicer organizirali v sklopu projektnega tedna na temo letenja, ki je potekal že 4. leto.

Kariera na domačih tleh

Tako so mladi na obisku v podjetju Adria Airways Tehnika spoznali, da lahko kariero - tako npr. tehniki ali mehaniki strojne ali elektro izobrazbe - v letalski industriji zgradijo kar na domačih tleh, v Sloveniji. Izvršni direktor, Maksimiljan Pele, je ob tej priložnosti povedal: "Veseli nas, da se mladi zanimajo za letalstvo in da smo jim lahko pokazali pomemben del te panoge. Verjamemo, da so dijaki spoznali veliko novega in upamo, da smo jih s tem še dodatno motivirali, da sledijo svojim željam ter načrtom."