O-STA

Ekipa študentov Fakultete za strojništvo na tekmovanju Design/Build/Fly osvojila odlično 3. mesto

Študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani so se letos že deseto leto po vrsti udeležili tekmovanja v gradnji daljinsko vodenih brezpilotnih letal - Design/Build/Fly (DBF), ki ga organizirata Cessna Aircraft Company in Raytheon Missile Systems s podporo Ameriškega inštituta za aeronavtiko in astronavtiko.

Na tekmovanju Design/Build/Fly (DBF) študenti letalstva uporabijo teoretično znanje za gradnjo tekmovalnega letala na daljinsko vodenje, za kar je potrebno dobro poznavanje aerodinamike, mehanike letalskih konstrukcij, materialov, elektrotehnike, letalskih elektro pogonov ter znanje pilotiranja letal. Vsaka ekipa mora izdelati brezpilotno letalo po vnaprej določenih pravilih in nato z letalom tekmuje v letenju - opravljanju misij (danih nalog).

Tekmovanje je potekalo od 20. do 23. aprila 2017 v mestu Tuscon (Arizona), ZDA.

EKIPA ŠTUDENTOV FS UL Z IMENOM EDVARD RUSJAN TEAM SLOVENIA JE NA TEKMOVANJU DBF POD MENTORSTVOM DOC. DR. VIKTORJA ŠAJNA IN IZR. PROF. DR. TADEJA KOSELA DOSEGLA 3. MESTO V KONKURENCI 95 EKIP S CELEGA SVETA.


Ekipa Fakultete za strojništvo dosega na tekmovanju DBF vsako leto odlične rezultate, v letu 2015 so na tekmovanju zmagali.

4. mesto je dosegla ekipa MIT (Massachusetts Institut of Technology - najprestižnejša tehniška univerza v ZDA). Zmagala je University of Southern California, 2. mesto je zasedla Georgia Institute of Technology. Na tekmovanju je tekmovalo veliko prestižnih univerz (MIT, Stanford, Georgia...).

GRADNJA BREZPILOTNEGA LETALA

V letošnjem letu je bilo treba izdelati zložljivo letalo, ki se je pospravilo v cev čim manjših dimenzij. Letalo je moralo tudi prenašati vsaj tri hokejske pake, pri tem pa biti čim lažje in čim hitrejše. Ekipa je s pripravami in izdelavo letala pričela že septembra.

OPIS MISIJ

Pri prvi misiji je moralo letalo znotraj časovnega okvira odleteti tri šolske kroge. Pri drugi misiji je bila pomembna hitrost letenja. Letalo je moralo s polno obremenitvijo (tremi hokejskimi paki) preleteti tri šolske kroge, vendar v največ petih minutah. Vsi paki so morali biti znotraj letala. Tretja misija je bila vzdržljivostno letenje. Letalo je moralo znotraj petih minut preleteti čim več šolskih krogov - točkovalo se je število preletenih krogov in število pakov, ki jih je letalo prenašalo.

Ekipa Edvard Rusjan Team Slovenia je prvi dan uspešno opravila tehnični pregled letala ter se v naslednjih dneh tekmovanja odlično spopadla z vsemi tremi misijami. Pri drugi misiji so postavili hitrostni rekord in s časom 93,87 s najhitreje preleteli tri kroge s polno obremenjenim letalom.

Več informacij na facebooku: DBF Edvard Rusjan Slovenian Team