O-STA

V Domu Valentina Staniča znižanje okoljskih vplivov za vsaj 30 odstotkov

Ekipa Laboratorija za termoenergetiko s Fakultete za strojništvo, UL je pripomogla k znižanju okoljskih vplivov v Domu Valentina Staniča. Skupaj s slovenskimi partnerji, Planinsko zvezo Slovenije (PZS), Razvojnim centrom za vodikove tehnologije (RCVT) in Planinskim društvom Javornik-Koroška Bela, so v okviru evropskega projekta LIFE SustainHuts (http://sustainhuts.eu/) namestili nov sistem za zagotavljanje električne energije iz obnovljivih virov energije v planinski koči Dom Valentina Staniča v slovenskih Alpah (2332 nmv).

Nameščen je bil fotovoltaični sistem nazivne moči 6000 W in vetrna turbina nazivne moči 1000 W skupaj z baterijskim skladom kapacitete 1500 Ah na 24V (36 kWh). Nadgrajen je bil tudi nadzorni sistem in sistem zajema ter obdelave obratovalnih podatkov (VictronColorControl GX). Sistem so testirali tri mesece vse do zaprtja planinske koče, 20. septembra 2020. Delovanje je mogoče spremljati tudi prek spletnega dostopa, ki omogoča hitro prepoznavanje morebitnih obratovalnih težav in spremljanje deležev proizvedene električne energije iz PV ali vetra.

"Delovanje sistema je popolno. Do letos smo bili navajeni vsaj dve uri vsak dan uporabljati bencinski agregat. Leta 2020 nič več, saj ga nismo zagnali niti za minuto. Za nameček ugotavljamo, da sploh niso uspeli porabiti vse razpoložljive električne energije, zato moramo v prihodnosti povečati porabo električne energije (smeh)", pravi Olga Oven, predsednica Planinskega društva Javornik-Koroška Bela, ki je odgovorna za oskrbovanje in delovanje koče.

PV sestoji iz 20 PV modulov, vsak moči 300 W (Luxor Ecoline 300), in je deloma nameščen (3 kW) na strehi planinske koče, deloma (3 kW) na strehi pomožne stavbe. Vetrna turbina z močjo 1 kW je nameščena na optimalnem mestu glede na razpoložljivost vetra. Bencinski agregat ostaja v sistemu kot "back-up" oz. za oskrbo ob nepredvidenih napakah.

Znižanje okoljskih vplivov za vsaj 30 odstotkov

LCA izračuni kažejo, da zgolj zaradi neuporabe bencinskega agregata lahko pričakujemo znižanje emisij (CO2, SOX, NOX, PM) za vsaj 30 % na letni ravni, medtem ko pričakujemo 23 % znižanje emisij toplogrednih plinov. V LCA izračun je vključena popolna energetska oskrba (električna energija in toplota) planinske koče pred in po energetski sanaciji.

Skupina slovenskih partnerjev iz projekta LIFE SustainHuts je kočo obiskala pred zaprtjem septembra in preverila sistem, namestila meroslovno vremensko postajo in uradno zaključila še eno uspešno zgodbo v projektu Sustainhuts. Posebna zahvala gre tudi Slovenski vojski, ki je pomagala pri prevozu vseh potrebnih komponent na kočo in iz nje.

Fotografije so na voljo na tej povezavi.

Slika 1: V planinski koči Dom Valentina Staniča pod Triglavom (2332 m) električni generator na fosilna goriva ni več potreben

Slika 2: Dušan Prašnikar (PZS) in Olga Oven, predsednica Planinskega društva Javornik-Koroška Bela

Slika 3: 3 kW PV sistem, nameščen na pomožni zgradbi, in 1 kW vetrna turbina StormyWings

Slika 4: Znižanje emisij po namestitvi novega sistema za zagotavljanje električne energije iz obnovljivih virov energije

Slika 5: Sistem za zagotovitev električne energije v planinski koči Dom Valentina Staniča pod Triglavom

Slika 6: Slovenski partnerji (FS, PZS, RCVT) med poletom na Dom Valentina Staniča pod Triglavom

Več informacij:

Katja Pustovrh

Služba za gospodarske zadeve in komuniciranje

Fakulteta za strojništvo

Aškerčeva cesta 6, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

T.: +386 1 4771 662, M.: +386 31 211 781

Katja.Pustovrh@fs.uni-lj.si, www.fs.uni-lj.si

Sanja Kejžar Kladnik

Služba za gospodarske zadeve in komuniciranje

Fakulteta za strojništvo

Aškerčeva cesta 6, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

T.: +386 1 4771 121, M.: +386 41 373 916

Sanja.KejzarKladnik@fs.uni-lj.si, www.fs.uni-lj.si