O-STA

Začeli so se 13. Dnevi strojništva

Včeraj so se v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri začeli Dnevi strojništva 2020. Strojništvo nas v vsakdanjem življenju spremlja na vsakem koraku, saj se ukvarja s temeljnimi in uporabnimi vidiki človeškega okolja. Na Dnevih strojništva bodo strokovnjaki Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, ki je vodilna slovenska in mednarodno prepoznavna ustanova na področju strojništva, predstavili številne možnosti inovativnega premagovanja izzivov prihodnosti ter vam ponudili vpogled v privlačen svet inženirske kreativnosti. Do petka so predstavitve namenjene predvsem šolskim skupinam, v nedeljo pa vsem ljubiteljem znanosti in tehnike.

Strojništvo nas v vsakdanjem življenju spremlja na vsakem koraku, inženirji strojništva dosegajo prebojna znanstvena odkritja in pretvarjajo ideje v izdelke s katerimi soustvarjajo sodobno resničnost. Strojništvo je ena najstarejših in najobsežnejših ved na področju inženirstva in ima več tisočletno tradicijo. Gre za kreativno stroko, ki se stalno razvija, največji preboj pa je doživela prav v zadnjih desetletjih, ko se je pričela ukvarjati z aktualnimi področji kot so, robotika, nanotehnologija, superračunalništvo, medicina, varovanje okolja,...

Na Dnevih strojništva bodo strokovnjaki Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani predstavili številne možnosti inovativnega premagovanja izzivov prihodnosti ter vam ponudili vpogled v privlačen svet inženirske kreativnosti.

Pobliže si boste lahko ogledali izjemne projekte študentov in uveljavljenih strokovnjakov Fakultete za strojništvo UL ter spoznali številne zanimivosti o brezpilotnih letalih, avtomatski diagnostiki, projektu Formula Student team Ljubljana, akustični emisiji, kaotičnih nihalih in napovedovanju vremena, tribologiji, termografiji, hitrotekočih kamerah in mnogih drugih tehnologijah.

Dnevi strojništva bodo potekali od danes do petka, 25. 9., od 9.00 do 13.00 in v nedeljo, 27. 9. 2020, od 10.00 do 18.00 v Tehniškem muzeju Slovenije.

Več: https://www.tms.si/event/dnevi-strojnistva-ned/

Med tednom je program pretežno namenjen najavljenim skupinam učencev in dijakov, v nedeljo pa posameznim obiskovalcem, ki jih zanima svet strojništva.

Dneve strojništva si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

Več informacij:

Katja Pustovrh

Služba za gospodarske zadeve in komuniciranje

Fakulteta za strojništvo

Aškerčeva cesta 6, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

T.: +386 1 4771 662, M.: +386 31 211 781

Katja.Pustovrh@fs.uni-lj.si, www.fs.uni-lj.si


Sanja Kejžar Kladnik

Služba za gospodarske zadeve in komuniciranje

Fakulteta za strojništvo

Aškerčeva cesta 6, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

T.: +386 1 4771 121, M.: +386 41 373 916

Sanja.KejzarKladnik@fs.uni-lj.si, www.fs.uni-lj.si