O-STA

Artičoke alla Marko Gorela

Artičoke. Sliši se dobro. Ste jih že kdaj kupili? In potem vrgli v smeti, ker niste vedeli, kaj z njimi? No, Marko Gorela zelo dobro ve, kako z njimi. Ob portoroški promenadi vam v najmodernejši istrski restavraciji Istrian Tapas pripravlja prav poseben menu ob prazniku artičok, ki bo zadnji majski vikend v Strunjanu.

Dežela artičok na Obali

Ste vedeli, da ima istrska artičoka na slovenski Obali celo daljšo tradicijo kot kaki? Cveti in obrodi maja, je vijoličasto zelene barve, od običajne artičoke je nekoliko manjša, predvsem pa bolj okusna, zaradi česar je pri gurmanih cenjena kot divji šparglji. In zato ima v Strunjanu celo svoj praznik. Zadnji vikend v maju se Strunjan namreč prelevi v pravo deželo artičok.

Marko Gorela: izvirne ideje za pripravo artičok

Kuharski mojster pojasnjuje, da sveže artičoke uživamo večinoma kuhane ali z različnimi omakami, v katere pomakamo liste. Cvetove lahko tudi polnimo ali pečemo, mesnato dno mladih artičok pa vložimo v kis ali jih ocvremo. A Marko Gorela je bil še bolj izviren. Strunjanske artičoke je skuhal v oljčnem olju z limono Lisjak, jim dodal divjo malo strašnico, ki je zrasla na travniku Domačije Butul, zraven pa vam bo postregel še carpaccio svežega brancina Fonda. Mladi listi divje strašnice imajo prijeten okus po kumarah in orehih, artičoke pa znižujejo raven holesterola v krvi in delujejo antioksidativno, zato jih v kuhinji Istrian Tapas zagotovo ne bo manjkalo ves mesec maj.

Priložnosti za pokušino

Takšne in podobne specialitete boste lahko okusili tudi na festivalu v Strunjanu, izkoristili prijetno majsko vreme za sprehod po krajinskem parku in si ogledali nasade artičok z velikimi listi. Za vse neučakane bo Gorela delček Mediterana prinesel tudi na Odprto kuhno. V soboto, 13. maja, bo priznani chef vaše brbončice razvajal v Kopru, v petek, 19. maja, pa v prestolnici. In kaj vam bo postregel? Pustite se presenetiti okusu "panina" z natrganimi rebri istrskega goveda Boškarin in marinirane solatke.