O-STA

Zvezde kuhinje v LifeClassu - priprave na svetovno kulinarično prvenstvo "Villeroy & Boch Culinary World Cup"

Izbrani slovenski kuharji se bodo v restavraciji Salina, v sklopu Hotelov LifeClass Portorož, pripravljali na eno največjih in najbolj imenitnih svetovnih kuharskih prvenstev. Tekmovalni meni bodo lahko preizkusili gostje ekskluzivne večerje, ki se bo v petek, 4.11.2022 in v soboto, 5.11.2022 ob 18.30, odvijala v Portorožu, v sklopu priprav članov slovenske kuharske reprezentance. Med njimi sta tudi predstavnika Hotelov LifeClass Portorož.

V Luksemburgu se bo novembra, v okviru sejma Expogast odvilo eno od najbolj pomembnih in najprestižnejših svetovnih kuharskih prvenstev "Villeroy & Boch Culinary World Cup", ki bo potekalo od 26.11. do 3.11.2022.

Na tekmovanju se bo letos pomerilo 15 državnih reprezentanc in 15 mladinskih reprezentanc. Dogodek si je v preteklih edicijah ogledalo več kot 14 tisoč obiskovalcev, med njimi tudi luksemburški premier in župan mesta. Obiskovalci tekmovanja, ki je odprto za širšo javnost pa lahko menije tudi preizkusijo, če se zanje dovolj hitro odločijo. Meniji s katerimi se reprezentance predstavljajo so namreč razprodani v le nekaj urah po tem, ko jih organizatorji objavijo.

Prvenstva se tradicionalno udeležuje tudi slovenska kuharska reprezentanca, sestavljena iz najbolj izurjenih in kreativnih članov Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije (DKSS). Vsi člani so se že leta kalili na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih, med njima sta tudi večkrat nagrajena slaščičarka Meta Kocjančič in kuhar Blaž Vodopivec, iz Hotelov LifeClass Portorož. Ekipo sestavljajo še Gašper Kačičnik, Grega Rode, Boštjan Volk in kapetan Martin Blejec, ki se je v že kalil na svetovnem prvenstvu in na kuharski olimpijadi v Erfurtu.

V preteklih letih si je reprezentanca pridobila že več kolajn in priznanj, zato so, za že tako vrhunske kuharje, priprave na november tudi letos zelo intenzivne. Pripravljali bodo tri hodni meni v programu "Hot kitcthen Restaurant of Nations", v katerem mora nastopiti 6 kuharjev, ki v živo pripravlja meni za 110 oseb. Meni poimenujejo po izbrani tematiki, ta pa se mora odraziti v vseh korakih priprave, prezentacije in okusih jedi, ki jih ekipa pripravlja.

Se sprašujete s kakšnim menujem se bo predstavila slovenska ekipa?

TOPLA PREDJED

Losos Sous vide z miso glazuro, umami salsa, pire črne leče s sipinim črnilom, vitlof, takos z lososovim tatarjem, pomarančna holandska omaka, pinjenec, olje koprca

GLAVNA JED

Jagnječji hrbet z lešnikovo skorjico, pire pečenega pastinaka, glazirano mlado korenje s korenčkovimi drobtinami, brokoli z amarantom, krompirjeva terina, jagnječja ocvrta plečka s paradižnikovimi drobtinami, čebula polnjena z jurčki, jagnječji jus

SLADICA

Odtenki grozdja

Za vrhunsko vinsko spremljavo bo z izbranimi vini poskrbel Vinakoper.

Večerje s tekmovalnim menijem, se lahko po predhodni najavi, udeležite v petek, 4.11. ali v soboto, 5.11. v restavraciji Salina, ki se nahaja v centru Portoroža, ob kavarni Cafè Central.

Cena menija z vinsko spremljavo je 60€/osebo.

Število mest je omejeno. Za udeležbo je potrebna predhodna rezervacija, s pripisom želenega dneva udeležbe, na borut.jakic@lifeclass.net