O-STA

Kapsch CarrierCom je predstavil storitev "Push-to-Talk" za mobilne operaterje

Podjetje Kapsch CarrierCom predstavlja novo storitev, imenovano Pritisni-in-govori (PTT - Push-to-Talk), ki je namenjena doseganju največjega števila uporabnikov prek omrežij GPRS in CDMA. Osnovni princip nove storitve je preprost - samo pritisni in govori. Zaradi funkcije "vedno na zvezi" je mogoče klicati s preprostim pritiskom na gumb telefona. Storitev je polovični dupleks. To pomeni, da lahko istočasno govori le en naročnik, kar je optimalno za komuniciranje v skupini. Klicna povezava je skoraj trenutna in sprejemniku ni treba odgovarjati na klic. Uporabniki storitve PTT se običajno ukvarjajo z drugimi aktivnostmi in ne s telefoniranjem ter med izvajanjem teh aktivnosti poslušajo promet v skupini.

Novi ciljni segmenti za mobilne operaterje

Glasovna komunikacija "eden-do-mnogih" je povsem nova mobilna storitev, ki ustvarja celotno govorno okolje z lastnimi dogovori med uporabniki in ciljnimi skupinami. Poslovni strokovnjaki bodo prihranili čas v stresnih situacijah s pomočjo skupnih sej in učinkovitega pogovora. Vodja projekta pogosto nujno potrebuje podatke in ve, da ima nekdo iz projektnega tima pravi odgovor. Namesto da bi klical vsakega posebej, jih lahko istočasno pokliče s preprostim pritiskom na gumb. Družine in prijatelji imajo vedno potrebo po hitri in preprosti medsebojni komunikaciji. Storitev PTT omogoča staršem takojšen stik z otroci s preprostim pritiskom na tipko telefona.

Osnovne značilnosti storitve Push-to-Talk

Ena najbolj privlačnih značilnosti storitve PTT je lahkotnost, s katero lahko naročniki oblikujejo sebi prilagojene storitve. Uporabniki lahko nastavijo skupine tako, da povabijo določene ljudi, da se jim pridružijo in s tem omogočijo ustvarjanje različnih pogovornih skupnosti.

> Ustvarjanje seznamov skupin in prijateljev poenostavlja neposredne konferenčne klice

> Védenje o tem, kdaj so stiki na voljo za razgovor in kdaj so zasedeni

> Zasebnost in sposobnost blokiranja stikov

Tehnična realizacija storitve Push-to-Talk

Storitev PTT uporablja zmožnosti IP večpredstavnostnega podsistema (IMS), kot je določeno z 3GPP. To je uresničeno v obliki storitve VoIP (Voice over IP), ki je polovični dupleks in vedno na zvezi. Storitev PTT uporablja zgradbo storitve SIP (Session Initiation Protocol), ki omogoča inovativne aplikacije, npr. glasovni klepet in sporočanje v skupinah za klepet.

Glasovna storitev je urejena s pomočjo PTT strežnika in medijskega strežnika v okvirju IMS (poglejte grafikon). Strežniki izvajajo nadzor nad sejo in skupino, tokom VoIP, nadzorom toka, zavarovanjem ter vodenjem uporabnikov in skupin.

Celični telefoni morajo imeti vgrajeno funkcionalnost prostoročnega telefoniranja, programsko opremo za PTT in uporabniški vmesnik, da bi omogočali storitve PTT. Poleg nadaljnjih zahtev po posebnih operacijskih sistemih morajo biti prav tako nastavljeni za implementacijo SIP in VoIP.

Do grafike, ki se nanaša na "Zgradba Push-to-Talk" lahko dostopate preko naslednje povezave:

http://www.ots.at/fileservice/GrafikSlowenien.doc

Koristi za mobilne operaterje

Mobilni operaterji lahko povečajo dobiček iz svojih vlaganj v omrežja GPRS in CDMA ter ponudijo svojim kupcem dodatno storitev, ki je preprosta za uporabo. Ker temelji na obstoječi infrastrukturi, je namestitev v mrežo gospodarna, se hitro implementira in je naravni korak proti UMTS-ju.

Ponudniki storitev lahko sedaj ponudijo uporabnikom primerno diferencirano klicno storitev, ki je komplementarna običajnim glasovnim storitvam in SMS-ju. Če bo cena bolj gospodarna kot pri običajnih glasovnih klicih, lahko postane PTT privlačna storitev za končne uporabnike in še vedno prinaša dobiček ponudnikom mobilnih storitev.

Ko ponudniki storitev ponudijo zmožnost hitrega in preprostega komuniciranja, bodo privabili kupce višjega ranga ter medsebojno povezane skupine. S tem bodo zmanjšali število kupcev, ki se odločajo za prenehanje uporabe storitve, in istočasno povečali povprečni prihodek na uporabnika.

O podjetju Kapsch CarrierCom AG

Kapsch CarrierCom AG je del skupine Kapsch in sistemski inovator za rešitve na področju komunikacijske tehnologije za operaterje fiksnih, mobilnih in podatkovnih omrežij. Tehnološko znanje podjetja pokriva opremo za optično transmisijo, radio in relejne sisteme, sisteme glasovnega preklapljanja, povezanih mobilnih omrežij GSM/GPRS/UMTS/WLAN ter podatkovno opremo za ATM, blokovno posredovanje (frame relay) in IP. Kot dodatek storitvam in aplikacijam za omrežja naslednje generacije ter inovativnim rešitvam OSS/BSS, pokriva podjetje Kapsch CarrierCom celotno verigo dodane vrednosti - od svetovanja, oblikovanja, razvoja, namestitve in integracije do vzdrževanja ter delovanja celotnih omrežij.

Kapsch CarrierCom AG

Hans-Georg Mayer

Telefon: +43 (0)50 811-3664

E-mail: hans-georg.mayer@kapsch.net