O-STA

Ob obletnici rojstva cesarice Marije Terezije tudi naši lipicanci

Elegantni beli lipicanci iz Kobilarne Lipica so se v soboto, 13. maja, pridružili praznovanju 300. obletnice rojstva habsburške cesarice Marije Terezije na Velikem trgu v Trstu. Številni obiskovalci so občudovali lipicansko dvovprego prav na dan 300. obletnice rojstva cesarice. Par lipicanskih kobil je pripeljal dame v razkošnih oblekah, tako kot so lipicanske vprege pred stoletji prevažale gospodo v Trstu, na dunajskem dvoru in drugje po Habsburški monarhiji, ter pritegnil veliko pozornosti.

Prireditev Mozaik kultur se bo v Trstu odvijala vse do 21. maja, v poklon cesarici Mariji Tereziji bodo pripravili celo vrsto predstavitev, razstav in konferenc.

Pluto, Conversano in cesarica Marija Terezija

Obdobje Habsburške monarhije je bilo namreč izjemnega pomena za razvoj Lipice in Trsta. Kobilarna Lipica je v tem obdobju delovala kot kobilarna dunajskega dvora. Lipicanska pasma, kot jo poznamo danes, se je izoblikovala prav v času Marije Terezije. Iz njenega obdobja izvirata dve poznani klasični liniji lipicanskih žrebcev, to sta liniji Pluto in Conversano, ki ju lahko obiskovalci Lipice pobližje spoznajo med ogledom kobilarne.

Marija Terezija je v 18. stoletju spremenila usodo mesta Trst in mu dala zagon za gospodarski in kulturni razvoj. Trst je v tem času pridobil svobodno pristanišče, kar mu je dalo priložnost za razvojni preboj. Zato sta Kobilarna Lipica in Trst 13. maja obudila bogato zgodovinsko vez iz tega obdobja.