O-STA

Najmlajša žrebeta so pripravila najbolj ganljiv prizor ob dnevu lipicanca

Najlepši lipicanci Kobilarne Lipica in Združenja rejcev lipicanca Slovenije so bili v nedeljo, 21. maja, glavne zvezde praznovanja Dneva lipicanca, s katerim so se poklonili 437. rojstnemu dnevu lipicanca in Kobilarne Lipica.

Gala predstava plemenitih lipicancev in konjeniških gostov

Vrhunec gala predstave je bil prihod 12 igrivih, temnih letošnjih žrebet v spremstvu njihovih mater, plemenskih kobil Kobilarne Lipica, na lipiški hipodrom. Obenem so beli lipicanci navdušili z vožnjo vpreg, spektakularnimi skoki šole nad zemljo, "plesom" dveh lipicanskih žrebcev v točki pas de deux in v kvadrilji mladih žrebcev. Poklonili so se spominu na čas pred 437 leti, ko se je začela zgodba o Kobilarni Lipica in lipicancu, je v pozdravnem nagovoru poudarila direktorica Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja: "19. maja leta 1580 je habsburški nadvojvoda Karel II občutil bogastvo lipiškega posestva, ga odkupil od tržaškega škofa in tako postavil temelj kobilarne v Lipici."

Združenje rejcev lipicanca Slovenije in policijski konjeniški gostje

Združenje rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce lipicanskih konj, je predstavilo, kako zelo priljubljen je lipicanec kot družabnik v prostem času. Združenje, skupaj s Kobilarno Lipica, "skrbi za rejo lipicanca, izobraževanje svojih članov in širše javnosti, promocijo našega lipicanca ter vzdržuje stike z drugimi konjerejskimi organizacijami doma in v tujini,", je pojasnil predsednik Marko Avšič. S svojimi neustrašnimi lipicanci se je praznovanju pridružila enota Postaje konjeniške policije Ljubljana, gostje pa so bili tudi člani Slovenskega združenja rejcev konj pasme haflinger.

Državno prvenstvo v vožnji vpreg

Uvod v praznovanje je bilo državno prvenstvo v vožnji vpreg, na katerem se je voznik Kobilarne Lipica Miha Tavčar znova veselil naziva državnega prvaka. Tudi srebro in bron sta ostala v Lipici, osvojila sta ju voznika Mitja Mahorčič in Klemen Turk.

Posebno presenečenje ob praznovanju

Prav posebno veselje pa je včeraj popoldne prinesla novica, da je na svet prišlo že 20. letošnje žrebe. To je žrebička Capriola, potomka matere 630 Capriola XL in plemenskega žrebca 522 Neapolitano Gaetana XXXII, ki je včeraj nastopil na gala predstavi v točki pas de deux. Tako se nadaljuje zgodba o ponosu, uspehu in izjemnosti lipicanca, ki promovira Slovenijo v svetovnem merilu.