O-STA

V Kobilarni Lipica se danes začenja veliko mednarodno tekmovanje za svetovni pokal v dresurnem jahanju FEI CDI3*-W

VRHUNEC TEKMOVANJA BO V NEDELJO, Z "BALETOM KONJ" OB GLASBENI SPREMLJAVI

Za zlato se znova poteguje tudi lanska velika zmagovalka, Švicarka s slovenskim priimkom Marcela Krinke Susmelj

V Kobilarni Lipica se danes začenja tradicionalni mednarodni turnir v dresurnem jahanju FEI CDI3*-W/ CDIJ/CDIY/CDICh/CDIP/CDIYH, ki šteje za svetovni pokal v dresurnem jahanju. V štirih tekmovalnih dneh bo na turnirju nastopilo 75 tekmovalcev s 105 vrhunskimi tekmovalnimi konji iz šestnajstih držav.

Lanska prva dama lipiškega tekmovanja

Vrhunec privlačnega tekmovanja bo v nedeljo popoldne, ko se bodo najboljši pomerili v prostem programu z glasbo nivoja Grand Prix in se potegovali za točke svetovnega pokala. Med njimi lahko pričakujemo tudi lansko prvo damo lipiškega tekmovanja - Švicarko s slovenskim priimkom Marcelo Krinke Susmelj. Nastopila bo kar z dvema vrhunskima konjema, tudi s Smeyers Molbergom, s katerim je pred kratkim osvojila 12. mesto v finalu Svetovnega pokala v dresurnem jahanju. Marcela Krinke Susmelj se v Slovenijo rada vrača, saj jo na Lipico vežejo tudi družinske vezi. Je namreč soproga nekdanjega jahača Kobilarne Lipica Ivana Šušmelja (zdaj Susmelja), ki se je leta 1968 kot mlad fant odselil v Švico, si tam ustvaril družino in nadaljeval delo s konji.

Odlična Valentina Truppa

V Lipico se vrača tudi italijanska tekmovalka Valentina Truppa, ki se lahko pohvali z odličnimi rezultati v finalu svetovnega pokala in zmago v Lipici leta 2014. Tokrat se bo predstavila s svojim mlajšim konjem Smile di Fonteabeti, s katerim začenja uspešno tekmovalno pot.

Tradicija turnirja v Lipici sega v leto 1974

Udeležba jahačev iz Avstrije, Belgije, Belorusije, Češke, Estonije, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Maroka, Nemčije, Rusije, Slovaške, Švice in Turčije priča o tem, da Kobilarna Lipica v mednarodnih konjeniških krogih uživa velik ugled in je poznana po dobrih pogojih za nastope, gostoljubnem sprejemu ter dobri organizaciji. K temu veliko prispeva tudi tradicija lipiškega turnirja, ki sega v leto 1974.