O-STA

Vljudno vabljeni na zadnji koncert Modrega abonmaja Slovenske filharmonije

Spoštovani,

vljudno vabljeni na osmi koncert Modrega abonmaja Slovenske filharmonije (Stravaganze 8), ki bo 1. in 2. junija 2017 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije

George Pehlivanian, dirigent
Peter Jablonski, klavir

Miran Kolbl, koncertni mojster

spored:

Sergej Rahmaninov: Rapsodija na Paganinijevo temo za klavir in orkester v a-molu, op. 43
Witold Lutosławski: Variacije na Paganinijevo temo
Heitor Villa-Lobos: Chôro št. 6
Arturo Márquez: Danzon št. 2

Abonma ekstravaganc se bo predpoletno svetlo zaključil s kar dvema skladbama variacij na Paganinijevo temo in z eksplozijo južnoameriškega temperamenta.

Zanimivo je, v kako različnih okoliščinah sta se Rahmaninov in Lutosławski lotila istega Paganinijevega izhodišča, Capriccia št. 24. Rahmaninov je svojo zelo znano in priljubljeno Rapsodijo napisal poleti 1934 v Švici in še isto jesen sam krstil v ameriškem Baltimoru. Poljski skladatelj je svojo skladbo zasnoval sedem let kasneje v okupirani Varšavi, kjer sta se s kolegom skladateljem Andrzejem Panufnikom preživljala z nastopanjem v klavirskem duu po kavarnah. Izvorno verzijo za dva klavirja je skladatelj predelal za klavir in orkester šele v poznih sedemdesetih, ko je bil že svetovno znan in približno enakih let kot Rahmaninov v času pisanja svoje skladbe.

Podobno komunikativen skladateljski pristop kot Rahmaninov je imel tudi njegov nekoliko mlajši sodobnik Heitor Villa-Lobos (1887-1959), ki je v svojih Chôrih uporabljal glasbene vzorce rodne Brazilije. Villa-Lobos je napisal več kot deset "chôrov", nekateri so pisani za velike zasedbe, drugi za komorne ali celo za solo kitarista. Chôro št. 6 je bil že napisan za orkester.

Velja se spomniti tudi brazilskega dirigenta Silvia Barbata, ki je z našim orkestrom prvi izvedel Marquezov Danzon št. 2 na novoletnem koncertu 1. januarja 2009. Ljubljana ga je sprejela z ovacijami, prihodnja sodelovanja z imenitnim dirigentom in skladateljem pa so ostala neuresničena, kajti manj kot pol leta kasneje je preminil v letalski nesreči nad Atlantikom. Ostaja pa nam spomin na tisti čudoviti koncert!

Tokratni spored nam bo, namesto napovedanega dirigenta Alejandra Posade, predstavil že dobro znani ameriški dirigent libanonskega rodu, George Pehlivanian, ki s svojimi interpretacijami klasičnega repertoarja nadaljuje tradicijo svojih nekdanjih mentorjev, med katerimi sta najbolj zveneči imeni Pierre Boulez in Lorin Maazel. Dirigira vodilnim svetovnim orkestrom, v svoj repertoar uvršča tudi opere 19. in 20. stoletja. Od leta 2012 je predavatelj na Conservatiore National Supérieur de Musique de Paris, leto za tem pa je začel predavati tudi na Visoki šoli za glasbo "Katarina Gurska" v Madridu. Med letoma 2005 in 2008 je bil šef dirigent Orkestra Slovenske filharmonije.

Kot solist se nam bo predstavil švedski pianist Peter Jablonski, ki je študiral klavir in tolkala na Konservatoriju Malmu. Dejaven je bil tudi kot jazzovski bobnar. Leta 1989 se je preselil v Veliko Britanijo, kjer je študiral kompozicijo in dirigiranje na Kraljevem kolidžu v Londonu. Kritiki prav posebej cenijo svežino njegovih interpretacij, iz katerih veje skandinavska zazrtost vase, vzhodnoevropska čustvenost ter razigranost in optimizem klasične in jazzovske ameriške glasbe.

Vljudno vabljeni!

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana

T +386 1 24 10 800, www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si